Nagyvilág

Traktorok százai vették blokád alá Szerbiát

A gazdák azt nehezményezik, hogy a kormány - ígérete ellenére - nem emeli a mezőgazdasági támogatásokat.

Folytatódott csütörtökön a szerb gazdálkodók hétfő óta tartó tiltakozó akciója, amelynek részeként számos vajdasági utat lezártak. A gazdálkodók az ellen tiltakoznak, hogy a kormány – ígérete ellenére – nem emeli a mezőgazdasági támogatásokat.

A blokád Vajdaság nagy részét érinti. Csütörtökön traktorok százai álltak az utakon és a városok közelében. Sok esetben teljesen megbénult a forgalom, a tiltakozók csak a mentőautókat engedik át. Hétfő óta egyre több utat zárnak le a tiltakozók, csütörtökön a Belgrád közelében található Pancevo valamennyi ki- és bevezető útját elállták.

A tiltakozó akció hétfőn kezdődött, amikor a kormány olyan költségvetést fogadott el, amely a tavalyi, 140 euró körüli szinten hagyta a hektáronkénti támogatást. A kormányzati támogatásban részesülő gazdaságok nagyságát eközben tíz hektárban korlátozták, ami a kis gazdaságoknak kedvez, de a nagyobb területűek gazdáinak hátrányos.

Csütörtökön a tiltakozó gazdák képviselői tárgyaltak ugyan a szerb mezőgazdasági miniszterrel, de szerintük eredménytelenül zárult a megbeszélés, ezért Boris Tadic államfőhöz fordultak, hogy segítsen megoldani az ágazat problémáit. Boris Tadic a múlt hónapban ígéretet tett arra, hogy az állam segítséget nyújt a gazdálkodóknak. Az idei első négy hónapban Szerbia 806,8 millió euró értékben exportált mezőgazdasági termékeket, ez 65,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első négy hónap adatát. A fő mezőgazdasági exportcikkek a kukorica, a búza, az eper, az alma, a cukor és a napraforgóolaj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik