Nagyvilág

Járvány: már a második fertőzöttet kezelik egy szczecini kórházban

A lengyel járványügyi szolgálat szóvivője közölte, hogy az újabb fertőzött egy férfi, aki néhány napja tért vissza Németországból.

Lengyelországban már a második beteget ápolják egy szczecini kórházban olyan tünetekkel, amelyek hasmenésjárványra utalhatnak – közölte csütörtökön Ewa Kopacz lengyel egészségügyi miniszter. A szczecini járványügyi szolgálat szóvivője közölte, hogy az újabb fertőzött egy férfi, aki néhány napja tért vissza Németországból. Olyan tüneteket mutat, amelyek hasonlóak a 0104 típusú Escherichia coli baktériumtörzs okozta fertőzéshez. Állapota jó.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a szóban forgó baktériumtörzs által kiváltott fertőzés ügye nem egyszerű, mert eddig senki nem tudta pontosan meghatározni, hogy honnan származik ez a baktérium. Egy biztos, hogy nem a lengyelországi vizekben gyakori 0157 típusú baktériumról van szó, hanem éppenséggel a 0104 típusú kórokozóról, amely inkább állati eredetű, és Lengyelországban még soha nem ütötte fel a fejét.

Ezért rendeltek el Lengyelországban fokozott készültséget az egészségügyi szolgálatoknál, ezért folynak ellenőrzések a kereskedelmi létesítményekben, a vásárcsarnokoktól a nagykereskedésekig és a közönséges üzletekig – mondta.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a lengyel járványügyi főfelügyelő már volt Szczecinben, és hamarosan ellátogat a németországi Koch Intézetbe, ahol azt fogja megvitatni a német kollégákkal, hogyan lehetne a lehető leggyorsabban eljutni a fertőzés forrásáig.

Néhány nappal ezelőtt egy másik, állandó jelleggel Németországban élő lengyel nőt szállítottak a szczecini kórházba, akinek állapota jelenleg stabil.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik