Nagyvilág

Nyugdíjba vonul az űrsikló

Utolsó repülése befejeztével földet ért az amerikai Endeavour űrsikló a floridai Cape Canaveral űrközpontban. Az űrrepülőgép 19 évet töltött szolgálatban, ezalatt 25 alkalommal járt az űrben, összesen 299 napot töltve Föld körüli pályán. Az Endeavour mostani útja volt a befejeződéséhez közeledő amerikai űrrepülőgép-program utolsó előtti repülése.

Az STS-134 küldetésen sikeresen felszállították a Nemzetközi Űrállomásra az Alfa Mágneses Spektrométert és egy külső tárolóplatformot.

A hatfős személyzet három tagja négy űrsétán minden kitűzött szerelési és karbantartási feladatot sikeresen elvégzett. A Nemzetközi Űrállomás amerikai szegmensének tizenhárom évig tartó kiépítése ezzel befejeződött.

Az Endeavour utolsó űrsétája képekben, kattintson! Fotó: MTI / EPA / NASA

Az Endeavour utolsó űrsétája képekben, kattintson! Fotó: MTI / EPA / NASA

Az űrséták és az űrállomás életfenntartó rendszereinek karbantartása mellett az űrsikló személyzete számos biológiai és műszaki kísérletet hajtott végre. Többek között a leválás után egy az Orion űrhajó dokkolásához tervezett lézeres érzékelőt is teszteltek.

Az Endeavour űrsiklót a Los Angelesben található California Science Center épületében állítják ki.
A Discovery az űrhajózás és a repülés történetét bemutató múzeum egyik külső helyszínén, Washington mellett kap helyet. A floridai Orlando közelében működő Kennedy Űrközpont, ahonnan az űrrepülőgépek a magasba emelkedtek, az Atlantist fogadja be. A “vigaszdíjat”, az Enterprise-t a New York-i Intrepid tengerészeti, repüléstörténeti és űrhajózási múzeum kapja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik