Nagyvilág

Luxuscellában ül a Balkán mészárosa

A cellalakók naponta akár órákat is eltölthetnek a szabad levegőn, természetesen szigorúan az intézmény falain belül. A foglyok sportolhatnak, könyvtárba járhatnak, elolvashatják a legfontosabb újságokat, és nézhetik a televízió csatornákat.

Első éjszakáját töltötte a scheveningeni börtönben Ratko Mladic. A volt parancsnok bevonulása előtt megismerhette a vádiratot, megkapta a börtönélet szabályaira vonatkozó eligazítást, és egy hosszú listát a hivatalosan kirendelhető és szabadon választható védőügyvédekről. A volt tábornok közölte: nem ismeri el a hágai Nemzetközi Törvényszék illetékességét.

Új vádirat, pénteken lesz az első meghallgatás

Időközben kiderült, hogy elkészült a Ratko Mladic volt boszniai katonai főparancsnok elleni vádirat új változata a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszéken, az egyik vád továbbra is népirtás – jelentette be Serge Brammertz főügyész. A múlt héten letartóztatott fővádlott pénteken jelenik meg először bírái előtt, hogy nyilatkozzon, bűnösnek tartja-e magát a vádpontokban vagy nem. Brammertz megjegyezte azt is, hogy még nincs döntés arról, egyesítik-e Mladic és Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető vádiratát.

A boszniai szerb hadsereg egykori parancsnoka egyszemélyes cellájában várja a tárgyalása megkezdését. A scheveningeni fegyintézet Hága külvárosában található, ez az egyik legszigorúbban őrzött épület egész Európában. A Nemzetközi Törvényszék büntetés-végrehajtási intézménye nemcsak biztonságos, de humánus is. Az épületben egykor magas rangot viselt fogvatartottak is laknak, akiknek “kijár” a megkülönböztetett bánásmód.

A cellalakók naponta akár órákat is eltölthetnek a szabad levegőn, természetesen szigorúan az intézmény falain belül. A foglyok sportolhatnak, könyvtárba járhatnak, elolvashatják a legfontosabb újságokat, és nézhetik a televízió csatornákat. Használhatnak számítógépet, még számítógépes oktatásban is részt vehetnek, egyedül az internet hozzáférést korlátozza a börtön vezetése.

Minden cellalakónak saját laptop áll a rendelkezésére, amely közvetlen, zárt láncú napi kapcsolatot biztosít a bíróság által kirendelt védőügyvéddel, a konzullal, miniszterrel vagy más megjelölt szakdiplomatával. A jogászoknak, nagyköveteknek tehát nem kell beszélőre járniuk, ha a védencükkel kívánnak biztonságosan egyeztetni, a diszkrét kommunikáció feltételei így is biztosítottak. A beszélgetések lehallgatására, a levélváltások elolvasására állítólag nincs lehetősége a nyomozati szerveknek, és a börtön munkatársainak. A rokonlátogatásokat már sokkal szigorúbban ellenőrzik az intézményben, és nem is engedik, hogy a családtagok felügyelő nélkül váltsanak szót.

Belgrádtól Hágáig - Képek a galériában! Fotó: MTI / EPA

Belgrádtól Hágáig – Képek a galériában! Fotó: MTI / EPA

Szintén a hágai börtönélet szépségeinek egyike, hogy az elítéltek szabadon gyakorolhatják vallásukat, amelyhez rendszeresen kérhetik papok, rabbik, imámok és más felekezeti elöljárók közreműködését. Ratko Mladicnak a börtönkosztra sem lehet majd panasza. A fogyókúrás menüktől a kóser étkezésig igény szerint bármit biztosít a fegyintézeti konyha, de az igényesebbek akár maguknak is főzhetnek, a börtönboltból rendelhető konyhai eszközökkel.

Egy 2006-os megállapodás értelmében a körülményeket a Vöröskereszt munkatársai rendszeresen ellenőrzik.

Mladic tizenöt négyzetméteres meglehetősen otthonos cellájában minden a funkcionalitásról szól. A falon polcrendszer, alatta íróasztal, számítógéppel, a plafonon hosszúkás, a tantermekből ismert fénycsövek. Az ágy mellett fából készült szekrény, rajta tiszta törülközők, a sarokban mosdó, alumínium mosogatóval. Az ágy klasszikus vasszerkezetes börtönpriccs, kék pokróccal és párnával, fölötte televízió. Az ablakot az autókban is használt napvédő rolóval és sötétítő függönnyel szerelték fel.

Mladic első meghallgatása tehát néhány napon belül megtörténik, de magára a tárgyalásra valószínűleg hónapokig várni kell, és a per több éven át tarthat. A második világháború óta Európában elkövetett legsúlyosabb bűncselekményekkel, népirtással, emberiesség elleni és háborús bűntettekkel vádolt, 16 éve bujkáló Mladicot a múlt héten fogták el egy vajdasági faluban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik