Nagyvilág

Utoljára landol az Endevour – Képriport az űrkabinból

19 év szolgálat és 25 repülés után az Endeavour űrrepülő - utoljára - leszállásra készül. Előben követheti a leszállást szerdán reggel, magyar idő szerint 08:35-kor.

Az STS-134 küldetésen sikeresen felszállították a Nemzetközi Űrállomásra az Alfa Mágneses Spektrométert és egy külső tárolóplatformot. A hatfős személyzet három tagja 4 űrsétán minden kitűzött szerelési és karbantartási feladatot sikeresen elvégzett. A Nemzetközi Űrállomás amerikai szegmensének tizenhárom évig tartó kiépítése ezzel befejeződött.

További képek a galériában, kattintson! Fotó: MTI / EPA / NASA

További képek a galériában, kattintson! Fotó: MTI / EPA / NASA

Az űrséták és az űrállomás életfenntartó rendszereinek karbantartása mellett az űrsikló személyzete számos biológiai és műszaki kísérletet hajtott végre. Többek között a leválás után egy az Orion űrhajó dokkolásához tervezett lézeres érzékelőt is teszteltek. A leszállás után az Endeavour űrsikló a Los Angelesben található California Science Center épületében kerül kiállításra. STS-134 Endeavour leszállásának tervezett időpontja június 1-jén, szerdán reggel, magyar idő szerint 08:35. Az élő közvetítést galileowebcast.hu oldalon követheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik