Nagyvilág

Szüzességteszt és sokkoló várt az egyiptomi tüntetőkre

Először ismerte be egy magas rangú egyiptomi katonai tisztviselő, hogy szüzességi tesztet hajtottak végre több Kairóban letartóztatott tüntető nőn.

Az állítólagos beavatkozásokról először az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet adott hírt, a nemzetközi civil szervezet jelentésében azt is állította, hogy az elfogott lányokat a hatóságok megverték, elektromos sokkolóval kínozták, meztelenre vetkőztették, illetve prostitúcióval is megvádolták. Az AI forrásai szerint a fogva tartott nőket sokkolóval kényszerítették arra, hogy vessék alá magukat a szüzességi teszteknek.

A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó tábornok védelmébe vette a beavatkozásokat, mint mondta, az őrizetbe vett lányok nem átlagos fiatalok voltak, kábítószert és Molotov-koktélokat is találtak náluk. A katonatiszt hozzátette: nem akarták, hogy a lányok nemi erőszakkal vádolják őket, ezért végezték el a szüzességi teszteket.

A megalázott demonstrálókat Hoszni Mubarak elűzése után, a volt elnök megbuktatásának szimbólumává váló Tahrir-térről hurcolták el a hatóságok. A tüntetők nagy részét katonai bíróságokon egy év börtönre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik