Külföld

Gyanús az időzítés Mladic elfogásával

admin
admin

2011. 05. 27. 13:25

A szerb elnök tagadja, hogy kormányzat már jó ideje információval rendelkezett volna Mladic tartózkodási helyéről. Furcsa módon mindig éppen akkor kerülnek elő szerb háborús bűnösök, mikor az EU-csatlakozási folyamatok megrekednek. Mladic lesz az utolsó fehér nyuszi?

Kedvező külföldi visszajelzéseket kapott Szerbia miután csütörtökön kézre került Ratko Mladic, a srerbrenicai mészárlás és a szarajevói ostrom során betöltött szerepéért körözött, több mint tíz éve bujkáló háborús bűnös. Borisz Tadic szerb elnök a CNN-nek nyilatkozva „hülyeségnek” nevezte, hogy a szerb kormányzat, vagy a titkosrendőrség már régóta tudott volna Mladic rejtőzködésének pontos helyéről.

Mi? ugyan!

„Sokfelől hallom a megjegyzéseket Ratko Mladic letartóztatása után és az efféle kommentárokról elmondhatom – ezúttal cseppet sem diplomatikus kifejezést használva – ez hülyeség” – nyilatkozta Tadic az amerikai hírcsatornának. A szerb elnök azzal érvelt, hogy a kormányzat megalakulása óta minden tőle telhetőt megtett a háborús bűnösök kézre kerítése érdekében. Szerinte ezt bizonyítja Radován Karadzsics volt boszniai-szerb elnök két és fél évvel ezelőtti elfogása is. Hozzátette, Szerbia 11 évvel ezelőtti demokratikus átalakulása óta a demokratikus kormányok 44 személyt fogtak el a legfontosabb háborús bűnösök közül, köztük Szlobodán Milosevics volt szerb elnököt. Mladic elfogása szerinte már a jelenlegi kormány beiktatása óta prioritás volt, és végül siker koronázta az elhatározást.

Bosiljka Mladic, a letartóztatott Ratko Mladic tábornok neje és fiúk, Darko távozik egy belgrádi bíróságról

Bosiljka Mladic, a letartóztatott Ratko Mladic tábornok neje és fiúk, Darko távozik egy belgrádi bíróságról (Fotó: MTI/EPA)

Arra a kérdésre, hogy a szerb hadsereg tagjai segítették-e Mladic bujkálását és szavatolták-e biztonságát a szerb elnök úgy válaszolt, eleinte biztosan, ám meggyőződése, hogy egy idő után már csak a legszűkebb családi kör bujtatta az ex-vezérőrnagyot. Szerbia stabilitása nincs veszélyben a szerb elnök szerint mivel a boszniai háború utáni katarzis Karadzsics elfogását követően lezajlott: „nem hinném, hogy néhány szélsőséges csoport képes lenne destabilizálni az országot” – mondta Borisz Tadic.

Mladic lesz az utolsó fehér nyuszi?

A szerb elnök cáfolatával meglehetősen ellentétes állásponton volt a lapunknak nyilatkozó Pandúr József, volt belgrádi nagykövet. A volt diplomata úgy fogalmazott, egyértelműen egy időzített kormányzati döntésről volt szó, amelyre azért került sor, mert a hágai főügyész és az unió tisztviselői sarokba szorították a szerb kormányt és nem hagytak kihátrálási lehetőséget a Mladić–ügyből. A zsarolási potenciál pedig az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdése és Koszovó helyzetével kapcsolatos kérdések voltak.

Hasonló érvekre hivatkozik a Magyar Szó publicistája, Kókai Péter is, aki pénteki írásában azt feszegeti, miért kellett ennyit várni a háborús bűnös elfogására és miért éppen most történt meg. A magyar publicista furcsállja, hogy az akcióra nem sokkal azután került sor, hogy a hágai főügyész, Serge Brammertz elégedetlenségét fejezte ki a szerbiai hatóságok és a hágai Nemzetközi Törvényszék nehézkes együttműködésével kapcsolatban. Brammertz még május közepén úgy fogalmazott, Szerbia sokkal többet tehetne Mladic kézre kerítése érdekében. Az ezzel kapcsolatos jelentését június 6-án tárgyalta volna az ENSZ Biztonsági Tanácsa.
(Fotó: MTI/EPA)

A háborús bűnösök: Szlobodán Milosevics (b), Radován Karadzsics (k) és Ratko Mladic (j) (Fotó: MTI/EPA)

Kókai feleleveníti, hogy 2001-ben Milosevicset hosszas huzavona után éppen egy nappal azelőtt adták ki Hágának, hogy Brüsszelben megkezdődött volna az a donátori konferencia, amelynek témája a Szerbiának nyújtott pénzügyi segítségnyújtás volt. 2008-ban pedig, amikor az uniós tárgyalások ismét megfeneklettek Szerbiával és Serge Brammertz bejelentette, hogy július 22-én Belgrádba érkezik, hogy, hogy nem, egy nappal korábban letartóztatták Radován Karadzsicsot. Kókai Péter a szerb háborús bűnösöket afféle fehér nyusziként említi, akiket a szerb vezetés akkor húz elő a cilinderből, ha éppen mélypontra jut az ország külföldi megítélése, vagy megakadnak az eurointegrációs tárgyalások.

Mladic elfogásával az utolsó akadály is elhárult a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd útjából, nyilatkozta Catherine-Ashton, az EU külügyi főbiztosa pénteken. Hasonlóképpen vélekedett a Szerbia és Koszovó közti tárgyalások vezetésével megbízott Boriszlav Stefanovics is, aki szerint ezután lehetőség nyílik a koszovói szerbeknek biztosított telekommunikációs rendszer, adminisztráció, szabad mozgás és egyéb fontos feltételek megvitatására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.