Nagyvilág

Elfogták a srebrenicai mészárost

A hírt Boris Tadic szerb elnök jelentette be csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Elfogták Ratko Mladicot – jelentette be csütörtökön Belgrádban Boris Tadic szerb elnök. “A Szerb Köztársaság nevében bejelentem Ratko Mladic letartóztatását. A kiadatási eljárás folyamatban van” – közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a szerb államfő. Mladicsot a volt Jugoszláviában elkövetett tömegmészárlással, nyolcezer boszniai muszlim módszeres meggyilkolásának levezénylésével vádolja a Nemzetközi Törvényszék.

Az Európai Unió azt várja, hogy az elfogott Ratko Mladicot haladéktalanul adják ki Hágának. Catherine Ashton,az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűnökkel vádolt parancsnokának az elfogása “fontos lépés Szerbia és a nemzetközi igazságszolgáltatás számára”. A magyar külügyminisztérium csütörtöki közleményében jelentős fejleménynek nevezte Ratko Mladic elfogását, és hozzátette, hogy ez fontos lépés Szerbia euroatlanti integrációjában, amelyet Magyarország továbbra is támogat.

A belgrádi és a zágrábi média korábban olyan értesüléseket szerzett, hogy a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűntényekkel vádolt parancsnoka Milorad Komadic álnéven élt Szerbiában. Állítólag a Belgrádtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Lazarevo faluban tartóztatták le csütörtök reggel lakossági bejelentés alapján.

Csütörtökön a belgrádi belügyminisztérium egyik név nélkül nyilatkozó illetékese jelezte hogy Szerbiában egy meg nem nevezett helyszínen tartóztattak le egy férfit, aki külsőre hasonlít Mladicra, s jelenleg DNS-vizsgálatnak vetik alá, ami három napot vesz igénybe.

A B92 belgrádi rádió úgy tudta, hogy a férfit a szerb titkosszolgálat fogta el. A rádió zágrábi tudósítója pedig úgy értesült, hogy a szerb hatóságok már a horvát belügyminisztériumnak is megerősítették, hogy feltehetően elfogták a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által évek óta keresett szökevényt, akit súlyos háborús bűntettekkel vádol az ügyészség. Mladicot tartják a srebrenicai mészárlás első számú felelősének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik