Nagyvilág

Hamufelhő: Európában lassan helyreáll a rend

Egyelőre nem tudni azonban, mikor hozzák haza a hamufelhő miatt külföldön rekedt utasokat.

Egyelőre nem tud hazautazni az a 85 utas, aki szerda délelőtt indult volna a svédországi Göteborgból Magyarországra. Róna Márta, a Malév kommunikációs vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: ha kitisztul a légtér, délután megpróbálnak gépet indítani értük. Szállásukról addig a Malév gondoskodik.

Az utasok azért rekedtek Göteborgban, mert az a gép, amellyel hazautaztak volna, tegnap a vulkáni hamufelhő miatt a dán fővárosban, Koppenhágában szállt le. Róna Márta közölte, mivel három Magyarországról induló délelőtti járatukat törölni kellett, a szabályzat szerint az utasok jegyét átírják a délutáni járatokra, ha azok fel tudnak szállni. Ha nem, visszatérítik vagy más időpontra írják át a jegyeket.

Járattörlés esetén a Malév gondoskodik az utasok célállomásra juttatásáról – ezt már a magyar légitársaság kommunikációs igazgatója mondta az MTI-nek. Róna Márta hangsúlyozta: a Malév arra törekszik, hogy a járattörlések miatt az utasok a megvásárolt jegyek árát ne veszítsék el, és az utazás megszervezése ne jelentsen nekik pluszköltségeket sem. A kommunikációs igazgató hozzátette: ha valamilyen más járatra, más útvonalon keresztül sikerül eljuttatni az utasokat a célállomásra, akkor az átbookolás és minden egyéb díjmentes, ha pedig a járattörlés miatt el kell tölteni az érintett városban egy éjszakát, akkor annak költségeit is fedezi a Malév.

A legújabb számítások szerint sem Magyarországot, sem Szlovákiát és Csehországot nem fogja elérni az izlandi tűzhányó hamufelhője, mert a vulkán szerda hajnal óta nem lövell hamut – mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa az MTI-nek.

Hamarosan helyreáll a rend

Túl vagyunk a nehezén – fogalmazott Johanna Sigurdardottir izlani kormányfő szerdán a szombati vulkánkitörést követően kialakult, és Európa légiközlekedését megbolygató helyzet kapcsán. Geológusaink szerint a vulkánkitörés napról napra gyengébb lesz, így a környező országokat sújtó, hamufelhő okozta problémák gyorsan megoldódnak – idézte a miniszterelnököt a Associated Press hírügynökség.

Szerda délutánra feloldották a légtérzárlatot a legnagyobb észak-németországi, valamint a berlini repülőtereken, a káosz azonban nem szűnt meg. A korlátozásokat kora reggel, illetve a délelőtt folyamán léptették életbe Bréma és Hamburg légikikötőjében, valamint Berlin két nemzetközi repülőterén, Tegelen, és Schönefelden. A hatóságok közlése szerint immár valamennyi érintett repülőtér fogad, illetve indít gépeket.

Az Európai Légi irányítási Ügynökség (Eurocontrol) korábban azzal számolt, hogy hozzávetőlegesen 700 európai járatot kell majd törölni a minap kitört Grimsvötn vulkán nyomán keletkezett hamufelhő miatt, ám tűzhányóval kapcsolatos bíztató jelentések arra engednek következtetni, hogy csütörtökre helyreállhat az európai légiközlekedés.

Prága nem tervez különösebb intézkedéseket

Míg korábban azzal számoltak, hogy a hamufelhő szerda este nyolc körül éri el Csehország területét, a meteorológusok újabb jelentése szerint a felhő már délután az ország területe fölé érkezik, s estig gyakorlatilag minden régiót elér a légszennyeződés.

“A por koncentrációja a felhőben csekély, ezért nincs szükség azonnali intézkedésre” – olvasható a válságstáb közleményében. Eszerint a helyzet a következő két nap alatt nem fog megváltozni. Meteorológusok szerint a hamufelhő csütörtökön az esti órákban elhagyja Csehország légterét. Szerda reggel a cseh hatóságok még azt közölték: a repülőtereken várhatóan járatokat kell törölni, s korlátozni kell a forgalmat is.

“A hamufelhő kelet felé mozog, s számításaink szerint este nyolc óra körül éri el Csehország területének mintegy negyedét. A felhő maximálisan 6000 méter magasban van, tehát a nagy repülőgépek Csehország feletti átrepülését nem szükséges korlátozni” – közölte Petr Dvorák, a cseh hidrometeorológiai intézet (CHMÚ) munkatársa kora reggel a közszolgálati televízióban. Hozzátette: a csehországi repülőtereken ugyanakkor reálisan számolni kell a le- és felszállások korlátozásával, sőt a légikikötők bezárását sem lehet kizárni.

A németek komolyan vették a hamuriasztást

Berlin szerda reggel lezárta légterének északi részét a minap kitört Grimsvötn-vulkán nyomán keletkezett hamufelhő miatt. A szerdai korlátozás a brémai és a hamburgi reptereket érintette – tudta meg reptéri forrásokból a BBC brit közszolgálati hírtelevízió.

Tizenegy órakor lezárták  a magyarországi utasforgalmat is érintő berlini repülőtereket, Tegelt és a Schönefeldet.

Kedden mintegy félezer járatot töröltek Európa-szerte az izlandi tűzhányó szombati kitörését követően, körülbelül egy évvel azután, hogy a szintén izlandi Eyjafjöll-vulkán közel egy hónapra megbénította az európai légi forgalmat.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik