Nagyvilág

Elfogadták az Európai Unió sport munkatervét

A tagállamok sportminiszterei megvitatták a magyar elnökség által előkészített dokumentumokat, s elfogadták a munkatervet.

A magyar európai uniós elnökség legfontosabb sport témájú hivatalos eseménye a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, Czene Attila elnökletével zajlott.

A sportért felelős államtitkárság szombati tájékoztatása szerint a munkatervet a magyar elnökség az Európai Bizottság, illetve az uniós tagállamok egyetértése mellett dolgozta ki, elfogadása a soros elnökség legjelentősebb sikere a sportügyek területén. Az elkövetkező három évben, sportszakmai tekintetben, a munkaterv prioritásai és cselekvési területei mentén zajlik majd az uniós szintű munka.

A közlemény szerint a munkaterv sikeréhez jelentősen hozzájárult az idén februárban Budapesten megrendezett Sport Fórum, illetve a sportért felelős uniós miniszterek gödöllői informális ülése. A találkozókon megfogalmazott alapelveket most a tagállamok sportminiszterei formális keretek között is megerősítették.

A Lisszaboni Szerződés elfogadásával a sport olyan szakmai területté vált, amelyen az Európai Unió megfelelő indokoltság esetén, a közös uniós érdeket szem előtt tartva önállóan is felléphet. A sporttal kapcsolatos általános intézkedések ugyanakkor továbbra is nemzeti hatáskörben maradnak. Azokat a területeket, amelyeken kimutathatóan létezik uniós többletérték, az Európai Bizottság január 18-án elfogadott közleménye gyűjtötte össze. A magyar elnökség által kidolgozott munkaterv a közleményen alapulva a tagállami prioritásokat előtérbe helyezve fekteti le az uniós fellépések irányvonalait.

A tanácsülés másik meghatározó témája a sportfogadások problematikája volt. A témában elhangzott miniszteri felszólalások egyöntetűen azt hangoztatták, hogy a sportmozgalom jövője és a sport fenntartható finanszírozása szempontjából nem nélkülözhetik a kiemelt figyelmet a sportfogadások körül zajló sajnálatos események. Az online fogadások sporthoz kötődő aspektusai a sportmozgalommal szoros együttműködést igényelnek, a kérdést a soron következő lengyel elnökség is napirenden tartja majd.

A tanácsülés zárásaként Czene Attila tájékoztatást adott az uniós sportminisztereknek a magyar elnökség alatt megszervezett informális sportminiszteri értekezlet, a nemzetközi sportszervezetekkel folytatott strukturált párbeszéd, illetve a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Alapító Tanácsa ülésének fejleményeiről.

A magyar EU-elnökségi félévet lezáró informális sportigazgatói ülést június 27-28-án rendezik Gödöllőn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik