Nagyvilág

Obamával fizettetné ki a dugódíj-hátralékot London

Várhatóan világpolitikai szintre hág a jövő héten a londoni városháza és az amerikai nagykövetség között hosszú évek óta dúló dugódíjvita.

Boris Johnson, a brit főváros polgármestere ugyanis személyesen Barack Obama amerikai elnöknek tervezi benyújtani a diplomáciai képviselet által felhalmozott több millió fontos díjhátralék bírságcéduláját.

Obama – felesége, Michelle kíséretében – kedden érkezik Londonba II. Erzsébet királynő vendégeként háromnapos állami látogatásra.

Johnson pénteken a BBC rádiónak kijelentette: lehetséges, hogy az amerikai elnök “egy 5,5 millió fontos számlát talál” az asztalon, amikor a királyi díszvacsora edényeit eltakarítják előle a Buckingham-palotában.

Komolyra fordítva a szót, a konzervatív párti polgármester az interjúban azt mondta: ha módja lesz rá, a látogatás során emlékeztetni fogja Barack Obamát arra, hogy az Egyesült Államok 5,5 millió font kifizetetlen behajtási díjjal tartozik Londonnak. “Ha Londonban akarják működtetni képviseletüket, akkor fizetniük kell az útjaink használatáért járó díjat” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik