Nagyvilág

Obama meghúzná Palesztina határait

Izrael és Palesztina határainak az 1967-es vonalakra kell épülniük, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék által módosítanak - jelentette ki csütörtökön az amerikai elnök.

A washingtoni külügyminisztériumban hazája új közel-keleti stratégiájának alapjait ismertetve Barack Obama leszögezte, az izraeli-palesztin béke alapja az, hogy két nép számára két állam jöjjön létre, egy életképes Palesztina és egy biztonságban élő Izrael.

“A demokratikus zsidó államról szóló álom nem válhat valóra tartós megszállás közepette” – szögezte le az elnök.

A BBC-nek az amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy a területi és a biztonsági kérdésekről folyó tárgyalások elkezdésén túl “továbbra is ott van Jeruzsálem problémája, és a palesztin menekültek kérdése … ám ha haladást érünk el abban, hogy milyen lesz a két állam, és ennek realitása a felek számára egyértelművé válik, akkor mindkét oldal könnyebben tesz majd engedményeket”. Hozzátette: fontos, hogy Izrael biztonságban érezze magát Ciszjordánia felől, mivel az izraeliek nem lesznek képesek előrelépni a tárgyalásokon, ha nem érzik úgy, hogy képesek önállóan megvédeni területüket.

A hír hallatára rendkívüli ülésre hívta össze a Palesztin Hatóság vezetőségét csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnök – közölte Száeb Erekát, a palesztin elnök tanácsadója.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kizárta, hogy országa visszatérjen az 1967-es határok közé, mert azok szerinte védhetetlenek. Hozzátette azt is, hogy reméli: az Egyesült Államok betartja ígéretét, amellyel azt sugallta, hogy megmaradhatnak a (megszállt területeken épült) zsidó telepek.
Kemény állásfoglalása előre árnyékot vet pénteken kezdődő amerikai látogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik