Nagyvilág

Obama ismertette közel-keleti stratégiáját

Izrael és Palesztina határainak az 1967-es vonalakra kell épülniük, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék által módosítanak - jelentette ki az amerikai elnök.

A washingtoni külügyminisztériumban hazája új közel-keleti stratégiájának alapjait ismertetve Barack Obama leszögezte, az izraeli-palesztin béke alapja az, hogy “A demokratikus zsidó államról szóló álom nem válhat valóra tartós megszállás közepette” – szögezte le az elnök.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok elvi alapon továbbra is támogatni fogja a gazdasági reformot és a demokratikus átmenetet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A régióban követendő új amerikai stratégia alapelveit ismertetve Barack Obama kijelentette: “Az üzenet egyszerű: ha (a térség országai) vállalják annak a kockázatát, amit a reform von maga után, élvezni fogják az Egyesült Államok támogatását” . Az elnök szerint a politikai átalakulás sikere szorosan összefügg a gazdaság állapotával. Ezzel összefüggésben a tunéziai és az egyiptomi gazdaság stabilizálására és modernizálására irányuló, az IMF és a Világbank bevonásával biztosítandó csomagtervet ismertetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik