Nagyvilág

Mégsem bukott meg a szlovák kormány

Nem választotta meg Dobroslav Trnkát, az ellenzék jelöltjét főügyésznek a szlovák parlament.

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök már korábban bejelentette, ha Trnka bizalmat kap, akkor ő távozik tisztségéből. Ez egyben a koalíciós kormány bukását is jelentette volna. A kedden késő délután lezajlott titkos főügyészválasztáson Trnka volt az egyetlen jelölt, s megválasztásához a 150 tagú törvényhozásban 76 képviselő támogatását kellett volna megszereznie.

A választás hivatalos eredménye szerint Trnka 70 szavazatot kapott, 17-en ellene voksoltak, 29-en tartózkodtak, míg 34 szavazat érvénytelen volt. Az ellenzéknek 71, míg a koalíciónak 79 képviselője van a pozsonyi parlamentben.

Jozef Centés, a koalíció jelöltje pénteken visszalépett, mert nem akart részvevője lenni a választás körül kialakult politikai huzavonának.

Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke, volt kormányfő már a választás előtt bejelentette: biztos abban, hogy a koalíció manipulálja a titkos főügyészválasztást, a koalíciós képviselők ellenőrzik egymást, ezért ha Trnkát nem választják meg, a Smer bizalmatlansági indítványt nyújt be Radicová és kormánya ellen. A koalíció ezt egybehangzóan tagadja, s azt állítja, hogy mindenki lelkiismerete szerint, szabadon szavazott.

A titkos főügyészválasztást a pozsonyi parlament az alkotmánybíróság utasítására ismételte meg. A taláros testület ugyanis helyt adott annak az ellenzéki panasznak, hogy a decemberi voksoláson a résztvevők nem tartották be a titkos szavazás szabályait.

Iveta Radičová a szavazás miatt lemondta lengyelországi munkaútját. A voksolással kapcsolatban kijelentette, vannak félelmei, de nem akarja, hogy a nyilvánosság figyelme a személyi kérdésekre terelődjön. A kormányfő egyébként már korábban jelezte, beperli Robert Ficót, amiért pénteken hazugnak és nem normálisnak nevezte őt.

Amennyiben Dobroslav Trnkát megválasztják, Iveta Radičová lemondhat posztjáról, vagy nem. Utóbbi esetben formálisan semmi sem történik, a kormánykoalíció tovább folytatja a munkát, legfeljebb a kölcsönös bizalom inoghat meg ismételten. Ha Radičová lemond, akkor viszont a négy koalíciós pártnak közös jelöltet kell találnia, máskülönben a Smer kaphat kormányalakítási megbízást. Amennyiben patthelyzet állna elő, jöhetnek az idő előtti választások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik