Nagyvilág

Több száz sebesült a kairói tüntetésen

Legkevesebb 353-an sebesültek meg vasárnapra virradóra Kairóban, amikor palesztinokat támogató tüntetők többezres tömege gyűlt össze az izraeli nagykövetségnél.

A tiltakozók a Facebook közösségi portálon közzétett felhívásra vonultak a külképviselet épületéhez, ahol a hétfő hajnalig tartó megmozduláson elégettek egy izraeli zászlót, Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak, követelték a nagykövet távozását és a nagykövetség bezárását – közölte hétfőn az egyiptomi egészségügyi minisztérium.

A rendőrség szerint az agresszív tüntetők megpróbálták megrohamozni az épületet. Ekkor a rendőrök éles lőszerrel figyelmeztető lövéseket adtak le. Ezzel szemben az az ifjúsági szervezet, amely meghatározó szerepet játszott a Hoszni Mubarak elnök távozására vezető népfelkelés szervezésében, úgy vélte, hogy a megmozdulás civilizált volt, a rendfenntartó erők erőszakos fellépése nem indokolható.

Vasárnap a palesztinok nemzeti katasztrófájukról, a nakbáról, vagyis Izrael állam 1948-as megalakulásáról emlékeztek meg. Összetűzések voltak az izraeli rendfenntartó erők és palesztin tüntetők között Izrael határain. Az incidensekben legalább 15 palesztin meghalt, és csaknem kétszáz megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik