Külföld

Drágult az euróövezet

admin
admin

2011. 05. 16. 11:54

Áprilisban 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben az egy hónappal korábbihoz képest. Ez derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának hétfőn publikált harmonizált inflációs adataiból.

Éves összevetésben 2,8 százalékos volt a drágulás.
Márciusban az euróövezeti fogyasztói árak az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal, éves összehasonlításban 2,7 százalékkal nőttek.

Az Európai Unió egészében havi szinten 0,5 százalék, éves összevetésben 3,2 százalékos volt az áprilisi infláció, a márciusi 3,1 százalékot követően.

A legalacsonyabb infláció Írországban volt, 1,5 százalék, Csehországban 1,6 százalékkal, Svédországban 1,8 százalékkal nőttek az árak tavaly áprilishoz képest.

A legnagyobb mértékben Romániában és Észtországban emelkedtek egy év alatt az árak az Eurostat kimutatásai szerint, 8,4 és 5,4 százalékkal, utánuk Litvánia és Magyarország következik egyaránt 4,4 százalékkal.

Az infláció gyorsulását elsősorban az idézte elő, hogy drágult az üzemanyag és a villamos energia, emelkedtek a lakhatási költségek, drágultak az alkohol- és dohánytermékek.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.