Nagyvilág

Biztonsági cégből zsoldoshadsereg

Külföldi zsoldosokból hoz létre hadsereget az Egyesült Arab Emírségek.

Egy nyolcszáz fős zsoldoshadsereget bérel az abu dhabi koronaherceg az iraki civilek megkínzásával és meggyilkolásával is vádolt Blackwater Worldwide nevű biztonsági cég alapító-tulajdonosától, Erik Prince-től. A 41 éves volt kommandós Erik Prince tavaly óta él az Egyesült Arab Emírségekben, miután biztonsági cégének jogi eljárásokkal kell szembenéznie az Egyesült Államokban. A férfi 529 millió dollárt (98,6 milliárd forintot) kap a katonaság létrehozására. A New York Times vasárnapi száma neve elhallgatását kérő amerikai vezetőkre és céges dokumentumokra hivatkozik az magánkatonaságról szóló információk közlésekor.

Az állam irányítói hazai és külföldi különleges bevetésekre is alkalmas egységet kértek a férfitől, a zsoldosoknak kell majd megvédeni az olajvezetéket és a felhőkarcolókat a terrortámadásoktól, és a New York Times szerint nekik kellene leverni az esetleges kormányellenes zavargásokat és forradalmakat is az Egyesült Arab Emírségekben. Az ország vezetői azt is remélik, hogy a külföldi katonák tompítják majd a fő ellenség, Irán felől érkező fenyegetéseket is.

A különleges katonaság már laktanyát és gyakorlótereket is kapott. A hadsereg első tagjait már össze is verbuválták, a Kolumbiából és Dél-Afrikából érkező zsoldosokat már visszavonult amerikai, angol és német kiképzők tréningezik, de akadnak francia idegenlégiós veteránok is közöttük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik