Nagyvilág

Amerika elismerésére vágynak a líbiai felkelők

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács hivatalos elismerését szeretné elérni Washingtonban Mahmúd Dzsibril, a testület külügyekkel is megbízott vezetője.

A CNN amerikai hírtelevíziónak csütörtökön adott nyilatkozatában Dzsibril elmondta, hogy azt szeretné, ha az Egyesült Államok Franciaországhoz, Olaszországhoz, Katarhoz és Gambiához hasonlóan az Átmeneti Nemzeti Tanácsot ismerje el a líbiai nép egyetlen legitim képviselőjének.

A Washingtonban vendégeskedő Dzsibrilt pénteken fogadja a Fehér Házban Tom Donilon, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. Dzsibril szerdán John Kerryvel, az amerikai szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnökével tárgyalt. Kerry egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a líbiai állam és Kadhafi befagyasztott kinnlevőségeinek a fejében a felkelők hitelekhez jussanak a folyó kiadások fedezésére és a katonai műveletek finanszírozására.

Az Obama-kormányzat vonakodva vesz részt a líbiai beavatkozásban, hiszen fegyveres erejét két költséges háború köti le, miközben növekszik a politikai nyomás a költségvetési kiadások csökkentéséért. Robert Gates védelmi miniszter csütörtökön kijelentette, hogy a líbiai repüléstilalmi övezet megteremtését és a civil lakosság védelmét célzó ENSZ-határozat érvényre juttatásának katonai költségei már 750 millió dollár körül mozognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik