Nagyvilág

Terrortámadástól fél Amerika

A levegőben, reptereken, metróállomásokon és alagutakban történt, olykor kínos biztonsági incidenséről szóló hétfői sajtójelentések azt jelzik, hogy az amerikai hatóságok hatalmas erőfeszítések árán próbálják megakadályozni, hogy terroristáknak lehetőségük legyen az Egyesült Államok területén bosszút állni Oszama bin Laden megölése miatt.

Vasárnap három, a levegőben lévő utasszállító repülőgép fedélzetén történt incidens – jelentette a CBS televízió. Az American Airlines 1561-es, San Franciscóba tartó járatán a személyzet és az utasok legyűrtek egy 28 éves jemeni állampolgárságú férfit, aki – a környezete által érthetetlen dolgokat kiabálva – dörömbölni kezdett a pilótafülke ajtaján.

A Continental Chicagóba tartó 546-os járatának vissza kellett térnie St. Louisba, miután egy 34 éves amerikai férfi 20 perccel a felszállás után megpróbálta feltépni a gép ajtaját. Az utast leszállították, a gép egy óra elteltével ismét felszállt.

Biztonsági riasztás miatt az új-mexikói Albuquerqueben szállították le a Delta Detroitból San Diegóba tartó, 1706-os járatát, de a hatóságok a fedélzeten nem találtak veszélyforrást. A gépnek azért kellett letérnie útvonalától, mert a mellékhelyiségben egy olyan cédulát találtak, amelyen a “bomba” szó szerepelt.

Memphisben egy, már a felszállópályára kigördülő utasszállító repülőgép pilótája úgy döntött, hogy visszafordul, és két, hagyományos muszlim ruhába öltözött utas ismételt átvizsgálását kéri. A biztonságiak ugyan a másodszori átvilágítás során nem találtak semmit, ám a gép kapitánya nélkülük szállt fel. A két leszállított utas történetesen olyan imám volt, aki éppen egy, a muszlimok elleni előítéletről tartott konferenciára tartott a dél-karolinai Charlotte-ba. Az eset a CNN jelentése szerint még péntek éjjel történt.

Denver nemzetközi repülőterén szombaton őrizetbe vettek négy embert, akik közül az egyik videofelvételeket készített a biztonsági vizsgálatra várókról. A négy közül kettőnél sem igazolvány, sem beszállókártya nem volt.

New Yorkban vasárnap egy 22 éves férfi okozott riadalmat, aki PATH vasúti alagúton átgyalogolt New Jerseybe, ahol azt állította, hogy bombát helyezett el a sínek mentén – jelentette a The New York Post. A “merénylő” történetesen a World Trade Center megállótól kezdte el furcsa kirándulását, és annak ellenére észrevétlenül haladt át a PATH alagúton, hogy a közlekedési vállalat 2009-ben 48,3 millió dollár szövetségi támogatást kapott a föld alatti átkelő biztonságának megerősítésére, 2001. szeptember 11. óta pedig, ugyanilyen céllal több mint 4 milliárdot költött az egész New York – New Jersey-i közlekedési hálózatra.

A nagyváros metróhálózatában aznap a 2. sugárútnál épülő alagútnál is riadót rendeltek el, mert a “várost felfedező” fiatalok egy ötfős csoportjának sikerült behatolnia a járatba. A New York-i rendőrség a hétvégén emellett még legkevesebb két bombariasztásra vonult ki. Bronxban vasárnap este egy leparkolt gyanús terepjáró mellett a biztonságiak robbanótölteteket hoztak működésbe, ám később téves riadónak minősítették az esetet.

Dallasban szombaton két órára kiürítettek egy metrómegállót és a környező utcákat, mert egy rendőrkutya valami szokatlant szimatolt ki az egyik szerelvény utasának csomagjában. A kiszálló tűzszerészek megállapították: az illetőnél nem volt veszélyes anyag. Az utas egyébként azzal okozott bonyodalmat, hogy megpróbált fizetséget felajánlani annak, aki felsegíti a vonatra, illetve leveszi onnan a csomagjait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik