Nagyvilág

Magyarország kemény kérdésekre számíthat Németországtól

Magyarország "kemény baráti kérdésekre" számíthat Németországtól az új médiatörvény és alkotmány miatt az ENSZ genfi ülésén.

Mindezt hétfőn a német kormány emberi jogi biztosa közölte a Tagesspiegel című német lapnak adott interjújában.

Markus Löning szerint az megváltoztatott médiatörvény még mindig “sérti a nemzetközi szabályokat”, és aggályokat fogalmazott meg az alkotmánybíróság jogkörének korlátozása miatt is.”Barátok közt jogunk van kritikus kérdéseket feltennünk. Ezt fogjuk tenni szerdán”, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén – közölte a Tagesspiegel című lappal Markus Löning. A német kormány emberi jogi biztosa a médiatörvény, az új alkotmány és a romák helyzete kapcsán vár “tiszta és megnyugtató” válaszokat Magyarországtól.

Löning szerint a nemzetközi kritikák után megváltoztatott új médiatörvényben még mindig vannak olyan részek, amelyek “sértik a nemzetközi szabályokat”. Az új alkotmányból az alkotmánybíróság jogkörének csökkentését tartotta aggályosnak. A romákkal kapcsolatban azonban dicsérte a magyar kormányt, és örömét fejezte ki az “egyenruhás bűnözés” visszaszorítása érdekében hozott magyar jogszabály miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik