Nagyvilág

Három holttestet találtak a lampedusai hajóroncsban

Három holttestet emeltek ki a búvárok annak a hajónak a roncsaiból, amely vasárnapra virradó éjjel sziklának ütközött az olaszországi Lampedusánál.

A baleset után sokan – köztük nők és gyermekek – a tengerbe vetették magukat, s a parti őrség vasárnap még arról számolt be, hogy az olasz hatóságok és segélyszervezetek gyors akciójának köszönhetően “mindenkit sikerült kimenteni”.

Összesen 528 embert vittek partra, köztük számos nőt és gyermeket, s a nők közül kéttucatnyian várandós anyák voltak. A kimentettek többsége ezúttal olyan, Afrikának a Szaharától délre eső országaiból és Ázsiából származó bevándorló volt, aki a legutóbbi időkig Líbiában dolgozott és élt a családjával együtt.

Az év eleje óta több tízezer, Líbiát és Tunéziát elhagyó bevándorló szállt partra az Afrikához közeli, alig 20 négyzetkilométeres olasz szigeten, ahonnan a hatóságok más befogadó központokba szállítják őket. Csak péntektől vasárnapig mintegy kétezer, a líbiai polgárháború harcai elől menekülő ember érkezett ide.

Lampedusa az afrikai partokról Európa felé induló illegális bevándorlók legfőbb tranzitállomásának számít, ezért Európában Itáliára nehezedik a legnagyobb közvetlen menekültáradat, s Róma már hetek óta arról panaszkodik, hogy európai partnerei nem sietnek eléggé a segítségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik