Nagyvilág

Cohn-Bendit összerúgta a port a francia zöldekkel

Két belső fronton is ádáz háború zajlik a francia zöldeknél. A mozgalom karizmatikus figurája, Daniel Cohn-Bendit a pártvezetéssel veszett össze, és éles a viszony a két lehetséges elnökjelölt között is. Egy hónap múlva tisztújító kongresszus, aztán pedig jelölőszavazás.

“Mindig voltak, és mindig lesznek összetűzéseim azokkal a szervezetekkel, amelyeknek a tagja vagyok” – mondta nemrég Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament zöld frakciójának társelnöke. A magyar médiatörvény elleni heves kritikáiról is ismert politikus legutóbb a francia zöld párt elnökével, Cécile Duflot-val került összetűzésbe, amikor egy párttagoknak címzett levélben kritizálta pártja, a két korábbi konkurens formáció egyesülésével fél éve létrejött Europe Écologie Les Verts vezetőségének eddigi munkáját. A Le Figaro napilap birtokába került szöveg elsősorban a stratégia hiányát és a hétköznapi problémáktól való távolságot veti a pártvezetés szemére, amely “sok sok lelkes aktivistának elveszi a kedvét”. Cohn-Bendit, akit a francia közéletben csak “Dany”-ként emlegetnek, a pártforma helyett egy nyíltabb és kevésbé bürokratikus mozgalomszerű struktúrát szervezne.

Az ideológiai-szervezeti nézetkülönbség épp egy bürokratikus ügy miatt mérgesedett el és kapott országos publicitást az elmúlt napokban. Amint a Canard Enchainé politikai szatirikus hetilap nyilvánosságra hozta, Cohn-Bendit közel két éve nem fizeti rendesen az EP-képviselő lévén havi 1200 euróra rúgó párttagdíját. Ő azzal védekezik, hogy a 2009-es EP-kampányára saját zsebből költött 31.200 eurót, s azt egy összegben befizetett tagdíjnak tekinti. A kérdés különleges jelentőségét az adja, hogy Cohn-Bendit saját listával indulna a június 3. és 5. közötti tisztújító kongresszuson, de erre jelen körülmények között egyáltalán nem biztos, hogy lesz lehetősége. (Egyébként csak húzónévként szerepel: jó előre leszögezte, hogy strasbourgi elfoglaltsága miatt akkor sem lesz pártelnök, ha az ő listája győz.)

A cikk folytatásáért kattintson IDE.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik