Nagyvilág

A nép megregulázza a sajtót Ecuadorban

Csatát nyert a radikális demokrácia Ecuadorban. A polgárok voksai nyomán keményen büntető tartalomszolgáltatási tanács regulázhatja a médiát, és távozhatnak az igazságszolgáltatásból a korrupt bírók.

Kényelmes győzelmet aratott Rafael Correa ecuadori elnök a szombaton tartott népszavazáson, amelyen egyebek között a sajtó- és igazságszolgáltatási reformokról mondhattak véleményt a választópolgárok. A központi választási bizottság közleménye szerint “az első gyors mintavétel” azt mutatja, hogy a feltett tíz kérdés mindegyikére igent mondtak a szavazók 51-57 százalékos arányban.

Közel 11,2 millió szavazó válaszolhatott négy, az igazságszolgáltatással, és két, a sajtóval kapcsolatok kérdésre; ezen túl a bikaviadal betiltásáról is megkérdezték a választókat.

“Országunk új korszakát éljük, a radikális demokrácia, a honpolgári demokrácia korszakát” – jelentette ki Correa szombat reggel, az urnákhoz invitálva honfitársait. Az ellenzék és a magánmédia elutasítja a javasolt reformokat, amelyek szerintük elnöki túlhatalommal és tekintélyelvű rendszerrel fenyegetnek.

A baloldali populista Rafael Correa, Hugo Chávez venezuelai államfő szoros szövetségese. Gyakran minősíti “középszerűnek” és “korruptnak” a magánsajtót, meg akarja tiltani egyebek közt a pénzügyi szektor beruházásait a sajtóba és viszont. Véleménye szerint sok a korrupt bíró is, akinek távoznia kell, hogy a rendőrség hatékonyabban küzdhessen a bűnözés ellen.

A médiát illetően a kormány a parlament révén létre akarja hozni a tartalomszolgáltatást szabályozó tanácsot, amely egyebek között meghatározhatja az újságíró és a média felelősségének kritériumait, illetve megbüntetheti a szabályok megsértőit. E kritériumokat nem definiálták, ezért a helyi újságíró szövetség attól tart, hogy ezt cenzúrára használhatja fel a hatalom.

A 48 éves Correa 2007 óta tölti be az államfői tisztséget, s támogatottsága jelenleg 65 százalékon áll, köszönhetően az oktatásra, az egészségügyi ellátásra és az úthálózat fejlesztésére fordított hatalmas összegeknek. Különösen a szegények és az alsó középosztály támogatja tevékenységét, amelynek egyik központi eleme a munkavállalói jogok erősítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik