Nagyvilág

Tunéziában már zajlik az elszámoltatás

Egy tuniszi bíróság kimondta szombaton az első ítéletet a bukott elnök, Ben Ali egyik hozzátartozójának ügyében: kétévi börtönnel és 2 ezer dínár (mintegy ezer euró) pénzbüntetéssel sújtotta Imed Trabelszit, az exállamfő nejének unokaöccsét - közölte egy bírósági forrás.

A mostani ítéletet kábítószer-fogyasztásért szabták ki, de Muhtár Jahjavi emberjogi aktivista szerint “ez az ítélet nem fogja megnyugtatni a népet, amely igazságot követel, főleg ebben a nehéz időszakban”. Mint mondta, “tájékoztatni kell a tunéziaiakat a többi ügyről, amiben Imed Trabelszi benne van, és megértetni velük, hogy ez csak az első ítélet”.

Az ítélethirdetés idején újabb, több száz fős kormányellenes tüntetés zajlott a fővárosban. A rendfenntartó erők könnygázzal oszlatták szét a tiltakozókat, és figyelmeztető lövések is eldördültek.

A Tunéziában közutálattól övezett férfi ellen Franciaországban is indult már eljárás bűnszövetségben elkövetett lopás vádjával – sikertelenül. A vád szerint 2006-ban eltulajdonította a Jacques Chirac akkori és Nicolas Sarkozy jelenlegi francia államfőhöz közel álló Bruno Roger-nak, a Banque Lazard egyik vezetőjének nagy értékű jachtját. 2007-ben a franciák elfogatóparancsot adtak ki ellene, de Tunézia nem volt hajlandó kiadni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik