Nagyvilág

Photoshopolták a világ legismertebb fotóját

Világraszóló karriert futott be az úgynevezett "situation room" felvétel, amelyen Obama és stábja a bin Laden elleni akciót figyeli. A világhálót pár nap alatt elárasztották a vicces fotómontázsok.

Barack Obama és biztonsági kabinetje a Fehér Ház készenléti szobájában élő videón nézte végig azt a mintegy 40 perces kommandós akciót, amelyben Pakisztánban lelőtték Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét. A Fehér Ház május 2-án tette fel az elnöki rezidencia Flickr fényképmegosztó oldalára az Oszama bin Laden elleni akció idején készült felvételt, amelyen Obama és stábja (Joe Biden alelnök, Hillary Clinton külügyminiszter és a nemzetbiztonsági tanácsadók) a rajtaütést követik nyomon.

Az ominózus fénykép azóta szinte a világ legismertebb fotójává vált. Legalábbis a Flickr fényképmegosztó oldal statisztikai adatai szerint. Pete Souza, a Fehér Ház hivatalos fotósának a képe szép kis karriert futott be: 5 óra alatt 600 ezren, 1 nap alatt 1,4 millión nézték meg, szerdán pedig már az 1,7 milliót is elérte a letöltések száma. A pénteki adatok szerint már több mint 2,1 millióan látták.

Az eredeti felvétel (forrás: Flickr)

Az eredeti felvétel (forrás: Flickr)

A Flickr jelenlegi rekordere egyébként egy – az indiai Cherrapunjee-ben található – Nohkalikai vízesést ábrázoló fénykép, amelyet 5 év alatt (!) 3 millióan láttak.

A netezőket pedig annyira lázba hozta a felvétel, hogy fotómontázsokkal viccelődnek. Van olyan photoshopolt kép, amelyre a hercegi esküvőn unott arccal látható Grace von Cutsem (Vilmos hároméves keresztlánya), Keanu Reeves, vagy éppen a Két pasi – meg egy kicsi című sorozatból nemrégen kirúgott Charlie Sheen került fel.


és a fotómontázsok - Kattintson a galériáért!

…és a fotómontázsok – Kattintson a galériáért!

Obama és stábja hol Beatrice hercegnőnek a királyi esküvőn viselt – sokakat megbotránkoztató – kalapkreációjával a fején látható, hol pedig partihangulatban papírcsákókkal. Ám olyan „elvadult” montázsok is születtek, mint amin Obama “play stationozik” (az egyiken éppen a mellette ülő bin Ladennel játszik vadul), míg a többiek a laptopokon vagy passziánszt játszanak, vagy „fészbukoznak”, vagy pedig focimeccset néznek. A kreációknak csak a fantázia szab határt: dinoszaurusz, ijedt macska, Tini Ninja Teknőc, Geronimo apacs törzsfőnök vagy éppen a Beatles is felbukkan a VIP-vendégek között.

ijedtség helyett allergia?

Az amerikai sajtó már napok óta a felvételt boncolhatja, miszerint Barack Obama elnök érzelemmentesen figyeli bin Laden likvidálását, míg külügyminiszterének az arcán riadalom és feszültség látható. Hillary Clinton azonban ezt megcáfolta, mondván a szokásos tavaszi köhögés miatt rántotta szája elé a kezét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik