Nagyvilág

Kegyelmet kért Schmitt Pál Belgrádban

Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön Belgrádban magyar újságíróknak elmondta, hogy a szerb elnökkel, Boris Tadiccsal folytatott négyszemközti megbeszélésén felvetette a "temerini fiúk" ügyét is.

A szerb elnöknek azt mondta, hogy a hat évvel ezelőtti bírói döntés nem volt arányos a vétség súlyával. Rákérdezett, hogy Boris Tadic kíván-e élni a kegyelem lehetőségével. A magyar államfő szerint Tadic kijelentette, hogy “fontolgatja” ezt, s az öt elítélt közül kettő esetében felmerülhet a kegyelem, de a közeli jövőben – egy-két hónapon belül – erre nem kerülhet sor.

Az öt temerini fiatalt hat évvel ezelőtt ítélték el esetenként tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre gyilkossági kísérlet vádjával, mert különös kegyetlenséggel megvertek és megaláztak egy szerb férfit. Az ítélet súlyossága megdöbbenést keltett a délvidéki magyarság körében, s budapesti politikusok is közbenjártak az ítélet enyhítése, illetve az elnöki kegyelem érdekében.

Támogatjuk

Magyarország támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit, és minden segítséget meg kíván adni – jelentette ki Schmitt.

A két államfő közösen tartott sajtótájékoztatóján Schmitt Pál hangsúlyozta: ahhoz, hogy Európának a második világháborút követő mesterséges szétszakítottsága végképp megszűnjön, a nyugat-balkáni országok teljes integrációjára van szükség.

“Őszintén bízunk benne, hogy az Európai Unió (EU) még ebben az évben dönt Szerbia tagjelölti státusáról, és megkezdődhetnek a tárgyalások” – mondta a magyar köztársasági elnök, aki szerint Szerbia mintegy öt év alatt válhat az EU teljes jogú tagjává.

Boris Tadic megköszönte Magyarországnak az integrációs folyamatban nyújtott – mint fogalmazott – “nagyon konkrét” segítségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik