Nagyvilág

Bíróság előtt Képíró Sándor

Megkezdődött a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere a Fővárosi Bíróságon csütörtökön. Képíró a tárgyalás előtt azt mondta: ártatlan, hazugságok sorozatával vádolták meg.

A büntetőügyet a bíróság a büntetőeljárási törvény általános szabályai szerint tárgyalja, azaz nem katonai eljárásban. Tekintettel azonban arra, hogy katonai, harctéri eseményeket kell a perben elbírálni, a büntetőügyet olyan bíró tárgyalja, aki rendelkezik a katonai ügyek elbírálásában szerzett szakmai tudással is.

A vád szerint Képíró Sándor 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civil személyek törvénytelen kivégezésében.

Képíró Sándor információk szerint az 1942-es újvidéki mészárlásokban csendőrként, valamint az 1944-es délvidéki deportálásban csendőr századosként tevékenykedett. Az újvidéki razzia idején, 1942 januárjában a Délvidéket visszafoglaló magyar karhatalom mintegy 1300 embert – főleg szerbeket, zsidókat és cigányokat – gyilkolt meg.

Képíró Sándor a harmadik a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ által a második világháború után büntetlenül maradt, feltételes háborús bűnösökről készített listáján.

A központ igazgatója szerint két per is indult Képíró ellen, 1944-ben tíz évre ítélték a Magyar Hadsereghez való hűtlensége és rossz hírnév keltése miatt. Ezt az ítéletet a német megszállást követően érvénytelenítették, majd 1946-ban a Népbíróság 14 évre ítélte háborús bűnök miatt. Képíró Sándor évtizedekig Argentínában élt, 1996-ban azonban Budapestre költözött.

A budapesti Fővárosi Bíróság március 1-jén végrehajthatatlannak nyilvánította a Képíró ellen 1944-ben hozott ítéletet. Képíró hangsúlyozza: senkit nem gyilkolt meg, nem is tudott az újvidéki kivégzésekről. A Fővárosi Bíróság döntését igazságosnak nevezte.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség március 13-án polgári lakosság elleni erőszak bűntette miatt nyomozást indított Képíró ügyében. A nyomozás ismeretlen tettes ellen indult, a Magyar Televízió információja szerint a délvidéki razziával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik