Nagyvilág

Semjén: Magyarország várja Ukrajna magyarázatát

Semjén Zsolt tudni szeretné, hogy az ukrán biztonsági szolgálat miért zaklatott Kárpátalján élő magyar nemzetiségű polgárokat.

Magyarország – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) hasonlóan – érdeklődéssel várja az ukrán állam magyarázatát – mondta a Semjén Zsolt szerdán a Parlamentben. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes újságírók előtt hangsúlyozta: Magyarország kiáll azon kárpátaljai magyar nemzettársai és az ő emberi jogaik mellett, akiket zaklatás ért. A magyar állam nem hagyja sorsukra őket – fogalmazott.

Semjén Zsolt felidézte, hogy az elmúlt napokban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségtől és Ukrajnában élő magyar nemzetiségű polgároktól jelzések érkeztek, hogy az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU zaklatta őket a honosítással kapcsolatban, illetve azt firtatva milyen kapcsolatuk van Magyarországgal, jártak-e az ottani magyar konzulátuson.

A KMKSZ az ügyben levelet írt az ukrán államfőnek magyarázatot kérve a történtekre.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: Magyarországot aggasztják a kárpátaljai történések, az érintettek joggal adtak hangot azon érzésüknek, hogy ami ott történik, az a szovjet időkre emlékeztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik