Nagyvilág

Pakisztán számonkérésre számíthat

A kezdeti eufória lelohadása után már látszik, hogy az USA nem örül annak, hogy ennyi ideig kellett várnia legfőbb ellenségének likvidálására. A Wikileaks által kiszivárogtatott legújabb anyagok szerint amerikai vezető tisztviselők többször számon kérték a pakisztáni titkosszolgálatok eredménytelen munkáját.

A Wikileaks legújabb szivárogtatásai alapján Pakisztánban a legfelsőbb szinteken sem tudtak arról, hogy az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden az országban tartózkodik. Az viszont a magas rangú amerikai és pakisztáni tisztviselők közötti találkozókról szóló titkos és bizalmas jegyzőkönyvek publikálása után is rejtély marad, hogyan volt képes a világ legkeresettebb terroristája egy pakisztáni katonai akadémiától alig 200 méterre lévő, betonfalakkal körülvett épületkomplexumban bujkálni.

Miért kellett éveket várni?

Bár a pakisztáni titkosszolgálatok együttműködése nélkül bin Laden vasárnapi kiiktatása sem történhetett volna meg, a kezdeti meleg amerikai kézfogás után a héten elkezdtek záporozni az egyre kellemetlenebb kérdések a pakisztáni vezetés felé. Pakisztán nehezen tud majd jól kijönni a kérdezz-felelekből, hiszen két kínos alternatíva közül kell választania. Vagy elismeri, hogy rendelkezésére álltak források a terrorvezér hollétéről, vagy pedig el kell számolnia azzal a presztízsveszteséggel, hogy a terrorszervezetek bujkáló tagjai pakisztáni katonai akadémiák közelében érzik magukat a legnagyobb biztonságban, hiszen a titkosszolgálat nem itt (vagy itt sem) keresi őket. Ahogyan Joe Lieberman, a Szenátus honvédelmi bizottságának elnöke fogalmazott kedd reggeli nyilatkozatában: „Jelentős teher lesz most a vállukon [a pakisztáni vezető tisztviselőkén], hogy bebizonyítsák, valóban nem tudták hol bujkál bin Laden”.

A most kiszivárogtatott dokumentumok többek között magas rangú pakisztáni katonai vezetők és amerikai diplomaták, politikusok közötti találkozók anyagát tartalmazzák. A pakisztáni hadsereg főparancsnokának Ashfaq Kayaninak és az Egyesült Államok pakisztáni nagykövetének tárgyalásáról például kiderül, hogy az amerikai diplomata nyomatékosan hangoztatta, hogy a pakisztáni hadseregnek és a titkosszolgálatoknak azonnal meg kell szüntetniük a különböző militáns törzsi csoportoknak nyújtott nyílt, vagy rejtett támogatásokat és segíteniük kell előkeríteni a mumbai-i merénylet kitervelőit, valamint al-Kaida tagokat is. A parancsnok válaszában azzal védekezett, hogy már így is minden követ megmozgattak Oszama bin Laden és az al-Kaida második embere, Ayman al-Zawahiri előkerítése érdekében, így igazságtalan lenne őket hanyagsággal vádolni, hiszen minden más országnál nagyobb erőfeszítéseket tesznek a terrorvezérek előkerítéséért.

Tű a szénakazal tetején

Egy másik, Obama választási ellenfele, John McCain szenátor és Pakisztán akkori elnöke, Pervez Musharaf között zajló beszélgetés során ugyanakkor az elnök valószínűnek tartotta, hogy Oszama és Zawahiri országában tartózkodnak. Rejtekhelyük a Musharaf szerint Bajaur tartomány lehetett, amelynek afgán szomszéd provinciájában, Kunarban nem tartózkodtak ezidőtájt amerikai csapatok.

Ennek mondtak ellent egy évvel később a pakisztáni miniszterelnök, Juszuf Raza Gilani szavai, aki szerint a pakisztáni titkosszolgálatoknak fogalmuk sincs, hol lehet Oszama bin Laden de biztos, hogy nincs Pakisztánban. 2008 júniusában egy az amerikai szolgálatoktól érkezett fotó alapján elkezdtek ugyan nyomozni, de kiderült, hogy a szóban forgó férfi nem azonos bin Ládennel. Az amerikai erők főparancsnoka, David Petraeus tábornok és az új pakisztáni elnök, Aszif Zardari találkozóján a pakisztáni fél újfent biztosította a tábornokot, hogy kiemelt céljuk a vadászatban való együttműködés és ahhoz minden segítség megadása az amerikaiaknak.

Az amerikaiak nem örülnek a késlekedésnek

Pakisztánnak nehéz időszak előtt áll, nem lesz könnyű kimagyaráznia, miért kellett éveket várnia az amerikaiaknak arra, hogy az USA legádázabb ellenségét likvidálhassák, miért volt képtelen a pakisztáni titkosszolgálat rátalálni egy olyan emberre, aki egy jól őrzött katonai akadémia közvetlen szomszédságában élt, egy feltűnően jól védett és jelentős anyagi ráfordítással megépített erődszerű házban. Annak érdekében pedig, hogy Pakisztán még véletlenül se jöjjön ki jól az ügyből, feltehetően mindent meg fog tenni India is, akinek a nagyhatalmi érdekeken túl a mai napig szúrja a szemét, hogy szomszédja nem volt képes kézre keríteni a mumbai-i merényletek kitervelőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik