Nagyvilág

Moody’s: túl optimista a magyar kormány

A Moody's Investors Services vezető elemzője szerint a magyar kormány növekedési várakozásai vélhetően túl magasak és elképzelhető, hogy a kormánynak további költségvetési intézkedéseket kell hoznia.

Anthony Thomas erről egy prágai konferencián beszélt szerdán.

A közgazdász szerint az Orbán-kormány 2014. évi 4-6 százalékos növekedési becslése valószínűleg túlzott optimizmusra vall, és középtávon újabb intézkedésekre lehet szükség. Meglehetősen ambiciózus cél a GDP-arányos költségvetési hiány 2014. évi 1,9 százalékra csökkentése, de ezzel a kormány egy erős bővülési ütemet feltételez – fogalmazott Thomas. “Egyszerűen nehéz azt látni, hogy ez a növekedés megvalósul” – tette hozzá.

Az elemző optimistább hangon szólt Bulgáriáról. Elmondta: Szófia várhatóan az idén 3 százalék alá csökkenti államháztartási hiányát és a kormány felismerte, hogy kezelni kell bizonyos intézményi hiányosságokat, így az EU fejlesztési pénzek hatékonyabb felhasználását vagy a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet. Ezeket figyelembe véve a Moody’s áprilisban felülvizsgálat alá helyezte az ország besorolását és várhatóan július elején javíthatnak Bulgária minősítésén – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik