Nagyvilág

Megmutatják az Oszama holttestét ábrázoló fotót

Rövidesen nyilvánosságra hozzák a bin Laden holttestéről készített fényképet.

Leon Panetta CIA-igazgató jelezte: be fogják mutatni a likvidált al-Kaida vezér holttestéről készített felvételt – adta hírül a brit telegraph.co.uk hírportál. Közben az ABC News viszont úgy értesült, több vezető kormánytisztviselő nem ért egyet a kép nyilvánosságra hozatalával. A televízió szerint Hillary Clinton külügyminiszter, illetve Robert Gates védelmi miniszter is felhívta Obama figyelmét az ezzel járó kockázatokra.

Közben az amerikai igazságügyi miniszter, Eric Holder egy szenátusi meghallgatáson „indokolt nemzeti önvédelemnek” nevezte bin Laden likvidálását. Egy kérdésre felelve a miniszter megerősítette, hogy az Oszamát kiiktató elit egységnek feltételeznie kellett, hogy a terroristavezérnél bomba van, ezért is kénytelenek voltak ártalmatlanítani.

Mint arról korábban beszámoltunk, Leon Panetta CIA-igazgató az amerikai NBC-nek adott interjújában a bin Ladent likvidáló akció jogosságával kapcsolatban kifejtette: “A felhatalmazás, amivel rendelkezünk, bin Laden megölésére szól. És ezt egyértelművé tették [Washingtonban]. Ugyanakkor, a (kommandósok) harcszabályai szerint, ha hirtelen felemelte volna a kezét és felkínálta volna, hogy fogják el, akkor természetesen módjukban állt volna elfogni őt. Ilyen lehetőség azonban soha nem állt elő”.

Leon Panetta arra a kérdésre válaszolt hogy Obama elnök bin Laden elfogására, megölésére avagy mindkettőre adott utasítást. Arra a felvetésre, hogy ezt miért nem lehetett volna már az iraki háború kezdetekor, sok ember életét megmentve megtenni, Panetta kijelentette: “Nem hiszem, hogy lett volna egy másik alkalom, ami lehetőséget nyújtott volna arra, hogy elfoghassuk, és hogy egy olyan akciót hajtsunk végre, mint ez.”

“Ezért voltak a helyszínen tartalék helikopterek” – mondta.Panetta elmondta, hogy miután közölték velük bin Laden elleni akció hírét, a pakisztániak első reakciója az volt, hogy gratuláljanak. “Vagyis tudták, hogy mit akartunk tenni” – mondta

A hírszerzési főnök szerint bin Laden családjának életben maradt tagjai jelenleg pakisztáni őrizetben vannak. A CIA kérte, hogy további információgyűjtés céljából kihallgathassa őket, amire a pakisztániak ígéretet tettek. Leon Panetta meggyőződését fejezte ki, hogy a bin Laden holttestéről készült fotókat előbb-utóbb közreadják, amit ő személy szerint támogatna azért, hogy Amerika bebizonyítsa a világnak: képes volt megölni a terroristavezért.

“Láttam őket. Elemeztük őket és nem kérdéses, hogy ez bin Laden” – mondta. Leon Panetta az NBC-nek kijelentette, hogy a rendelkezésre álló információk alapján Moammer Kadhafi líbiai vezető még életben van.

Nem mindenki hiszi el azonban, hogy valóban megölték az al-Kaida vezérét. Egy Abottabadban élő nő szerdán a BBC-nek úgy fogalmazott, hogy senki sincsen meggyőződve róla hogy valóban bin Ladent gyilkoták meg a helyszínen.

Afganisztán gyanakvó

A pakisztáni hírszerzésnek tudnia kellett róla, hogy Oszama bin Laden nem messze a fővárostól bujkál – derült ki az afganisztáni Védelmi Minisztérium szerdán kiadott közleményéből. Ez volt Kabul első hivatalos reakciója azt követően, hogy Pakisztánban meggyilkolták az al-Kaida vezetőjét. Zaher Azimy szóvivő egyúttal kijelentette: az eset kérdéseket vet fel annak kapcsán, hogy pakisztán vajon képes-e megvédeni nukleáris fegyvereit a szélsőségesektől.

Pakisztán értelemszerűen másként látja a helyzetet, Salman Bashir külügyminiszter pénteken a BBC brit közszolgálati hírtelevízióban védte országa szerepét a terrorizmus elleni harcban. A tisztviselő hangsúlyozta: az Oszama bin Laden búvóhelyéül szolgáló épületet már 2009-ben gyanúsnak nyilvánította a pakisztáni hírszerzés, melyről Washingtont is tájékoztatták.

Az orosz titikosszolgálat is kivette a részét

Oszama bin Laden megtalálásában az orosz titkosszolgálatnak is része volt – írta a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap rendszerint igen jól tájékozott katonai tudósítója a lap szerdai számában.

Viktor Baranyec emlékeztetett rá, hogy nem sokkal a New York-i ikertornyok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merénylet után, amikor az Egyesült Államok az afganisztáni hadműveletet készítette elő, a Pentagon Moszkvában járt képviselői kérték az orosz kollégákat, hogy osszák meg velük a bin Laden főhadiszállásáról szóló információikat. Akkor az “afganisztáni szovjet háború” (1979-1989) katonai térképeit tették eléjük, s azokon mutatták meg a legvalószínűbb helyeket a pakisztáni-afganisztáni határon.

AJÁNLOTT LINKEK:

Túl nagy háza árulta el bin Ladent (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik