Nagyvilág

Kadhafi emberiesség elleni bűntényeket követett el

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészségének szilárd bizonyítékai vannak arra nézve, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető emberiesség elleni bűncselekményeket követett el - közölte a Reutersnek adott interjúban Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze. Közben Svájc befagyasztotta a líbiai vezető, illetve a volt egyiptomi és tunéziai elnök bankszámláit.

“Szilárd bizonyítékaink vannak arra, hogy a konfliktus elején civileket gyilkoltak” – mondta Moreno-Ocampo, s felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyvertelen civilek meggyilkolása emberiesség elleni bűnténynek minősül.

Hozzátette, szintén szilárd bizonyítékok vannak arra, hogy a Kadhafi-rezsim elkövette az üldöztetés bűntényét is: ez alatt egyebek mellett az emberek tömeges letartóztatása és megkínzása értendő, illetve az, hogy a hatóságok eltűntették azokat az embereket, akik újságírókkal beszéltek vagy demonstráltak.

Moreno-Ocampo közölte, hogy az ügyészségnek “sok bizonyítéka” van e két bűncselekmény elkövetésére. Jelezte, hogy hamarosan öt líbiai személy elleni körözés kiadását fogja kérelmezni, de neveket nem árult el. A hágai főügyész szerdán tesz jelentést erről az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

A svájci hatóságok közben befagyasztották a líbiai vezető, illetve a volt egyiptomi és az elűzött tunéziai elnök vagyonát: összesen 830 millió frankot zároltak a svájci pénzintézetekben talált bankszámláikon. A svájci külügyminisztérium hétfőn késő este arról tájékoztatott, hogy 360 millió frankot találtak olyan számlákon, amelyek Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz vagy közvetlen környezetéhez tartozó személyekhez köthetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik