Nagyvilág

A 10 leggonoszabb ember

A legnagyobb fogást követően is maradt az FBI-nak éppen elég munkája. Top 10 terrorista a szövetségi nyomozók listáján.

Oszama trónkövetelője Adam Yahiye Gadahn, akit amerikai lévén hazaárulással vádolnak, amire nem volt példa több mint 60 éve az amerikai történelemben. Ragadványnevén “Azzám, az Amerikai” több olyan terrorakcióval is összefüggésbe hozható, amelyeket az al-Kaida számlájára írnak. Gadahn a terrorszervezet által vállat videoüzenetben is szerepelt, amelyben terrorakcióval fenyegetik az államok polgárait. Az amerikai születésű fehér férfinek – az FBI oldalán található leírás szerint – a mellkasán és a jobb karján forradás látható. Nyomravezetője 1 millió dolláros jutalomban részesül.

Daniel Andreas San Diegót egyebek közt azzal vádolják, hogy szerepet játszott a 2003 augusztusában két San Francisco-i irodaépület felrobbantásában. Ugyanezen év szeptemberében egy szöges bomba robbant egy kozmetikai szereket gyártó cég épületében, később egy bírósági épületben 2004 nyarán, amelyeket szintén a számlájára írnak. Kézre kerítéséért 250 ezer dollár jutalom jár. San Diego ismert arról, hogy radikális állatvédő, kapcsolatban áll ilyen szellemiségű csoportokkal is.

Korábban, mint számítógépes hálózati szakértő dolgozott. Képzett vitorlázó, aki sokat utazik, és ismert, hogy fegyvert hord magánál. San Diego jellemzője még tetoválásai. Mellkasán lángba borult hegyek láthatók, egy felirattal: elég egy szikra! Égő és összeomló épületek rajzai hasának oldalán, és hátán, és egy kopasz fa látható a háta alján.

A 10 leggonoszabb ember 1Ayman al-Zawahiri, akit Bin Laden hadnagyaként is emlegetnek, gyakorlatilag ugyanazokkal vádolják, mint főnökét. Elfogását segítő információkért hasonló összeg jár – 25 millió dollár – mint bin Ladenért járt. A vádak ellene is a két követségről: Tanzániáról és Kenyáról szólnak. Al-Zawahiri, aki orvos, eredetileg alapítója az egyiptomi radikális mozgalomnak, az Egyiptomi Iszlám Dzsihádnak. A mozgalom az egyiptomi kormány megdöntését tűzte ki célul, ennek a törekvésének jegyében egyesült az al-Kaidával. Egyes vélemények szerint “nagyobb fenyegetést jelent”, mint bin Laden, akit a szervezet szíveként szoktak jellemezni, míg al-Zawahirit az eszeként.

A Fahd Mohammed Ahmed Al-Quso elleni vádakat felsorolni is hosszú lenne, legalább 20 különféle vádpont van érvényben ellene. A vádak szerint ő felelős az Ádeni-öbölben (Jemen) állomásozó Cole hadihajó felrobbantásáért, amelynek során 17 tengerész vesztette életét 2000-ben. (Ezt a robbantást egyértelműen az al-Kaida számlájára írják, így a lista szinte minden szereplője érintett az ügyben.) Ahmed Al-Quso tartózkodási helyéről szóló információért akár 5 millió dollár is járhat. Feltételezések szerint egyébként Jemenben van.

Jamel Ahmed Mohammed Ali Al-Badawit ugyancsak az Ádeni-öbölben történt hadihajó-robbantás miatt keresik. Al-Badawitot egyébként többször elkapták, de eddig mindig sikerült megszöknie, egyszer az al-Kaida által megtámadott börtönből. Az FBI szerint gyakran visel szakállt.

Mohammed Ali Hamadeit egy 1985-ös gépeltérítéssel kapcsolatban keresik – 5 millió dollár jár érte -, amelynek során egy utasszállítót térítettek el, majd a gépen megöltek több utast és a személyzet néhány tagját, köztük egy amerikait. A gépen, amely Kairóból indult, a terroristák kiválasztották a zsidó hangzású névvel rendelkező utasokat, valamint az amerikai katonát. Őket elkülönítették, megkínozták, majd megölték és kidobták a Londonban leszállt gépből. (A túszdráma során – amely egyébként két hétig tartott – készült az a mára ikonikus kép is, amelyet a cikk címe alatt lehet látni.) A libanoni Hezbolahhal tartja a kapcsolatot, feltehetőleg Libanonban bujkál. Ali Atwáért szintén 5 millió jár, és az előző géprablás másik főszereplőjeként keresik, hasonlóan mint Hasan Izz-Al-Dint, a listán következőt.

Abdullah Ahmed Abdullahot, ahogyan bin Ladent és al-Zawahirit is az 1998-as Dar es Salem-i tanzániai és a Nairobiban, Kenyában történt amerikai követségek elleni merényletek miatt keresik. Abdullah a merényleteket követően Pakisztánba menekült. Kulcsszerepet játszott az al-Kaida által üzemeltetett kiképzőtáborok létrehozásában Szudánban és Szomáliában. Állítólag szeret azzal dicsekedni, hogy profi futballista volt, az egyiptomi Ghazl El-Mehalla csapatban játszott.

(Az FBI listáján szerepel bin Laden is, megölését követően sokáig nem is jelezték, hogy elhunyt. Hétfőn délután végül az FBI is frissítette oldalát.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik