Nagyvilág

A tengerbe temették bin Ladent

Pakisztáni televíziók helyi idő szerint hétfőn reggel képet mutattak Oszama bin Laden állítólagos holttestéről. A tetemet ismeretlen helyen tették hullámsírba.

Pakisztáni televíziók helyi idő szerint hétfőn reggel képet mutattak Oszama bin Laden állítólagos holttestéről. Az al-Kaida halott vezetőjének véres arcát ábrázoló kép valódiságát egyelőre nem erősítették meg az amerikai hatóságok. A fotót a legnagyobb pakisztáni televíziótársaság, a Geo Tv mutatta be először, majd több más tévé is átvette, ám a pakisztáni hatóságok szintén hallgatnak róla. Az MSNBC News szakmai bolgja két amerikai tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a fénykép hamisítvány.

Az Egyesült Államok DNS-vizsgálatot és arcfelismerő technikákat alkalmaztak Oszama bin Laden holttestének azonosítására, hogy teljesen bizonyossá váljon: az al-Kaida vezetőjét ölték meg a pakisztáni katonai akcióban – közölte hétfőn egy amerikai tisztségviselő. A tesztek eredményére néhány napot kell várni – tette hozzá. A CNN News egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselőre hivatkozva úgy értesült, hogy bin Laden holttestét muszlim tradíció szerint temették el a tengerben, ám az információt nem erősítették meg hivatalosan. Nem sokkal később a Reuters szintén arról számolt be, hogy a holttestet Afganisztánba szállították, majd ismeretlen helyen a tengerbe helyezték.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Az Egyesült Államok egy katonai műveletben végzett az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével. Mindezt vasárnap éjjel jelentette be a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök. Az elnök bejelentette, hogy az akciót egy kis létszámú amerikai csoport hajtotta végre Pakisztánban, amely tűzharc során megölte Bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét. Az elnök a múlt héten adott parancsot Bin Laden megsemmisítésére.

Három férfi és egy nő is meghalt abban az akcióban, amelyben az amerikai katonák végeztek Oszama bin Ladennel – közölte az AFP-vel az amerikai hatóságok egyik, neve elhallgatását kérő illetékese, hozzátéve, hogy az egyik áldozat az al-Kaida vezérének fia volt, míg a másik két férfi feltehetően bin Laden futáraként dolgozott. Az illetékes szerint a mintegy negyven percig tartó tűzharcban életét vesztett nőt az egyik későbbi férfi áldozat használta élő pajzsként.

A terroristavezér elleni rajtaütésben négy helikopterrel egy nagy lakóházra csaptak le a pakisztáni fővárostól északra fekvő város Bilal nevű negyedében – közölte egy pakisztáni hírszerzési tisztviselő. Egy helikopter lezuhant, nyilvánvalóan a földről eltalálták – tette hozzá.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Az al-Kaida vezetője egy pakisztáni katonai akadémia közelében fekvő kúrián bujkált, nem messze Abbotabad várostól. A lakóépület alig 60 kilométerre, nagyjából kétórányi autóútra feküdt a fővárostól, Iszlamabadtól.Oszama bin Laden ellen az amerikai titkosszolgálat, a CIA vezetésével indult akció szombatról vasárnapra virradó éjszaka. Az amerikai tengerészgyalogosság elitcsapatát helikopterek támogatták a 40 percig tartó harc során, amelynek végén egy amerikai katona lőtte fejbe bin Ladent.

“Igazságot tettünk” – fogalmazott Barack Obama. Az elnök hangsúlyozta, hogy az akció “nem az iszlám ellen irányult, mert bin Laden nem volt muzulmán vezető”. David Cameron brit miniszterelnök nem sokkal később úgy fogalmazott: a terrorista vezér halála megkönnyebbülést hozott világszerte – adta hírül a CNN News. Bin Laden kiiktatása a demokratikus államok terrorizmus elleni harcának dicsőségét jelzi – idézte a Reuters Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt. Michael Bloomberg New York-i polgármester hétfő hajnali közleményében kifejezte abbéli reményét, hogy vigaszt jelent Oszama bin Laden al-Kaida vezető drámai körülmények között történt megölése mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban.Az Európai Unió vezetői szintén üdvözölték hogy sikerült megölni az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét.

Oszama bin Laden halála nem jelenti a terrorizmus elleni harc végét – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter hétfő reggel a Magyar Rádiónak adott interjújában.A miniszter szerint az amerikai kormány komoly sikert ért el a terroristavezér kiiktatásával, de ez “korántsem jelenti a terrorizmus elleni harc végét”.

A pakisztáni hírszerzés illetékesei is megerősítették, hogy az al-Kaida vezetőjét megölték Iszlámábád közelében.

A Fehér Ház előtt első híradások nyomán, még a hivatalos bejelentést megelőzően több százan, amerikai zászlókat lengetve spontán ünneplésbe kezdtek. Az elnöki nyilatkozat nyomán New Yorkból, Philadelphiából és az Egyesült Államok több más nagyvárosából örömünneplésekről érkeztek jelentések.

George W. Bush, aki az al-Kaida által 2011. szeptember 11-én New York és Washington ellen végrehajtott terrortámadás idején az Egyesült Államok elnöke volt “nagy jelentőségű eredménynek minősítette” bin Laden megsemmisítését.

A bejelentés nyomán a távol-keleti tőzsdéken csökkent az arany és az olaj ára, a dollár árfolyama pedig emelkedett. A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy fokozott védelem alá vették az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit.

Globális utazási figyelmeztetést adott ki az amerikai külügyminisztérium, arra intve az amerikaiakat, hogy Oszama bin Laden halálhírének hatására Amerika-ellenes erőszak törhet ki.”Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmezteti a külföldön élő, vagy külföldre utazó amerikai állampolgárokat, hogy a pakisztáni terrorelhárítási tevékenység nyomán esetlegesen növekedhet az Amerika-ellenes erőszak” – áll a minisztériumi figyelmeztetésben. A minisztérium elsősorban azokat az amerikaiakat óvja az utazástól, akik olyan területre indulnának, ahol “közelmúltbeli események is okoztak már Amerika-ellenes akciókat”. A figyelmeztetés augusztus elsejéig marad érvényben. Fokozott éberségre szólított fel az Interpol is a terrorista-vezér kiiktatását követő megnövekedett terrorveszély kapcsán.

Nem sokkal a 2001. szeptember 11-i merényletek után az al-Kaida egyik vezető tisztviselője megesküdött arra, hogy “nukleáris pokoltüzet” zúdít a Nyugatra, ha megölik Oszama bin Ladent. Az erről szóló információt áprilisban hozta nyilvánosságra a WikiLeaks – emlékeztetett több hírportál hétfőn, nem sokkal azután, hogy kiderült: az amerikai csapatok vasárnap megölték az al-Kaida vezetőjét.A WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai titkosszolgálati jelenések szerint a jelenleg Guantanamón fogva tartott Kalid Sejk Mohamed azt állította, hogy a terrorista csoport egy atombombát rejtett el valahol Európában, amelyet bin Laden halálhíre esetén felrobbantanak. Az al-Kaida tisztségviselője minderről a vallatás során beszélt, ám arról nem derültek ki információk, hogy mely országban robbantanák fel a bombát.

Oszama: ki volt az első számú célpont?

-1957. június 28-án született a szaúd-arábiai Rijádban
-Jemeni származású apja a királyi családhoz közelálló, dúsgazdag szaúdi építési nagyvállalkozó volt
-Már 1973-ban tagja lett fanatikus iszlám csoportoknak
-1979-ben az Egyesült Államok teljes anyagi támogatását felajánlotta a “gonosz birodalma”, vagyis a Szovjetunió ellen harcoló Afganisztánnak, bin Laden az elsők között indult útnak
-A Vörös Hadsereg kivonulása után bin Laden ellenséget váltott, s korábbi szövetségese, Amerika ellen fordult
-Ekkorra tehető az al-Kaida (al-Qaida – jelentése: alap, bázis, szabály, modell, minta) megalakítása is
-Bin Laden követőinek számáról a legszélsőségesebb becslések keringtek: egyes források szerint 3000 harcosa volt, más források viszont azt állítják, ez a szám elérte a 35 ezret
– Családja meglehetősen népes, négy feleségétől 16 vagy 18 gyermeke született, vagyonának pontos mértéke nem ismert
-Az 1993. február 26-i, a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) egyik felhőkarcolója ellen elkövetett robbantással, amelynek hat halálos és több mint 1000 sebesült áldozata volt
-2001. szeptember 11-én a terrorszervezet példátlan merényletsorozatot hajtott végre az általa az iszlám világ legfőbb ellenségének tekintett Egyesült Államok ellen
-A merényletek száma azóta gyarapodott(pl. 2004-es madridi robbantás)

AJÁNLOTT LINKEK:

Bin Laden megfenyegette a franciákat (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik