Nagyvilág

“Ne féljetek!” – Egy boldog ember üzenete

II. János Pál pápát boldoggá avatta utódja, XVI. Benedek.

A pápa tíz óra harmincnyolc perckor mondta el latinul az ilyenkor szokásos formulát, amellyel boldoggá nyilvánította a katolikus egyházat 1978-tól 2005-ös haláláig vezető II. János Pált.

XVI. Benedek közölte, hogy a boldog ünnepnapja október huszonkettedike lesz, 1978-as pápai beiktatásának napja.

Ezt követően a tömeg üdvrivalgása közepette bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata felett helyeztek el, és II. János Pál egy 1995-ös fényképe alapján készült.

A boldoggá avatást Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke kérte, aki előzőleg ismertette II. János Pál életrajzát. Ebben kitért arra, hogy a Karol Wojtyla néven született lengyel pápa egykoron munkásként dolgozott, majd pappá vált, Krakkó érseke lett, s végül több mint negyedszázadon át volt a katolikus egyház főpásztora. II. János Pál ezzel a katolikus egyház egyik leghosszabb ideig uralkodó pápája volt.

A boldoggá avatást követően elhelyezték a néhai II. János Pál ereklyéit a szabadtéri oltáron. Az ereklyéket, köztük a néhai pápa vérét tartalmazó ampullát olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezte el.

XVI. Benedek pápa elődje, a néhai II. János Pál “hatalmas erejét” méltatta, amiért képes volt “megfordítani egy visszafordíthatatlannak tűnő irányzatot” a kereszténység ellen.A Szentatya leszögezte: ,a lengyel származású II. János Pál segített megfordítani a marxizmus “visszafordíthatatlannak” tűnő áradatát bátorságával és hitével, “és világszerte hozzásegítette a híveket ahhoz, hogy ne féljenek kereszténynek, az egyházhoz tartozónak nevezni magukat, az evangéliumról beszélni”.

A bajor pápa megemlítette azt is, hogy kommunista országból érkezett lengyel elődje magával hozta mély töprengését a marxizmus és a kereszténység összeütközéséről. II. János Pál “üzenete az volt: az egyház útja az ember, Krisztus útja az ember” – tette hozzá.

“Ezzel az üzenettel, amely a II. vatikáni zsinat nagy öröksége, II. János Pál elvezette Isten népét ahhoz, hogy átlépje a harmadik évezred küszöbét. Megújított irányt adott a kereszténységnek a jövőre nézve” – fűzte hozzá.

XVI. Benedek méltatta elődjét azért is, hogy “helyreállította a kereszténység igazi arcát mint a remény vallásáét és hirdette az emberiesség teljességét, az igazság és a béke iránti vágyódásunk beteljesülését”.

A bajor pápa felidézte, hogy II. János Pál barátja volt és sok éven át a munkatársa, s megrázta elődjének 2005-ös haláltusája, amelyet azonban a lengyel pápa “kősziklaként” viselt el. XVI. Benedek megjegyezte, azt szerette volna, ha elődjét “ésszerű sietséggel” avatják boldoggá.

A boldoggá avatáson nyolcvanhét hivatalos küldöttség – köztük 22 állam- vagy kormányfő vezetésével – vett részt. A magyar hivatalos kormánydelegációt Orbán Viktor miniszterelnök vezette.

Hivatalos becslések szerint mintegy egymillió zarándok érkezett Rómába a néhai pápa boldoggá avatásának alkalmából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik