Nagyvilág

Kadhafi állítólag túlélte a NATO bombázását

Erős kétségek támadtak Kadhafi állítólagos fiának a halála ügyében is.

Életét vesztette Moammer Kadhafi egyik fia és három unokája a NATO egyik légicsapásában Tripoliban, de a líbiai vezető túlélte a támadást – ezt a líbiai kormány szóvivője közölte vasárnapra virradóra. Musza Ibrahim szerint a NATO csapást mért Kadhafi legkisebb fiának, Szeif al-Arabnak a házára. A támadáskor – a szóvivő állítása szerint – az épületben tartózkodott maga Moammer Kadhafi és a felesége is, de Kadhafinak nem esett baja.

A kormányszóvivő háborús bűnténynek nevezte a NATO-támadást. Szerinte ez hadművelet volt kifejezetten az ország vezetőjének meggyilkolására, amit tilt a nemzetközi jog. Musza Ibrahim hangsúlyozta, hogy a meggyilkolt Kadhafi-fiú nemigen folyt bele az ország, illetve a Líbiában zajló katonai hadműveletek irányításába.

A líbiai ellenzék szóvivője azonban kételyeket fogalmazott meg a bejelentés hitelességével kapcsolatosan. Mint mondta a CNN hírtelevíziónak: sosem hallottak Kadhafi Szeif el-Arab nevű fiáról, amíg ki nem tört a lázadás Líbiában. Abdel Hafiz Goga szerint mindezt kitalálta a Kadhafi-rezsim, hogy rokonszenvet vívjon ki magának. “A rezsim állandóan hazudik, és folytatja a hazudozást” – mondta az ellenzék szóvivője.

Líbiai illetékesek egyébként nyugati újságíróknak megmutatták a lerombolt épületet, amelybe legalább három rakéta csapódott be. A ház tetőszerkezetének egyes részei teljesen beomlottak, hatalmas kráter tátong a földszintes, romhalmazzá bombázott épület helyén.

A hírügynökségi jelentések szerint az épület olyan súlyos károkat szenvedett, hogy a benne tartózkodók közül aligha élhette túl bárki is a légicsapást. Ezért amennyiben Kadhafi még életben van, akkor még a támadás előtt elhagyhatta fia házát. Ugyanezt a véleményt fogalmazta meg a CNN hírtelevízió tudósítója is, aki ugyancsak járt a helyszínen.

A NATO vasárnap hajnalban közleményében arról tájékoztatott, hogy valóban csapást mért egy kormányzati épületre Tripoliban, de nem tudja megerősíteni Kadhafi családtagjainak haláláról szóló híreket. Charles Bouchard tábornok, a NATO-hadműveletek kanadai parancsnoka szerint a légicsapás egy parancsnoki épület és irányító központ ellen irányult a főváros központjában lévő Báb-el-Azizíja komplexumban. Hangsúlyozta, hogy a NATO kizárólag katonai létesítményeket vesz célba, amelyek kapcsolatba hozhatók Kadhafi hadműveleteivel a líbiai nép ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik