Nagyvilág

“Túl gyorsan lett boldog II. János Pál”

Nem mindenki helyeselte a Vatikánban, hogy II. János Pált az egyházi szabályokhoz képest túl gyorsan avatják boldoggá - jelentette ki a Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók vezéralakja Marco Tosatti, a La Stampa című napilap vatikanistája.

“Hatalmas, de könnyű munka volt II. János Pál boldoggá avatásának előkészítése. Így zárult le hat év alatt. Életének, pápaságának nem léteztek ismeretlen oldalai. Karol Wojtylát a lengyel titkosrendőrség 1949 óta megfigyelte, II. János Pál szolgálata a világ szeme előtt zajlott. Rendkívüli és tiszta ember volt”- hangoztatta Tosatti.

Szerinte a kanonizációt már II. János Pál temetésén sejteni lehetett. Nem a szentté avatást sürgető Santo subito! feliratú transzparensek, hanem a gyászmisét celebráló Joseph Ratzinger bíboros szavai miatt. A bíboros úgy fogalmazott, hogy II. János Pál máris az Atya házában van, és kezével az égre mutatott. A hittani kongregáció volt vezetője II. János Pál első számú bizalmasa volt.

Rómát nemcsak a zarándokok, az újságírók is ellepték, és a vatikanistáknak kiemelt szerep jut. Hiszen pápa több mint ezer éve nem avatta boldoggá közvetlen elődjét.

“II. János Pált a hívők spontán akarat-nyilvánítása avatta boldoggá. A Vatikánban nem mindenki helyeselte a túl gyors beatifikációt. Afelett viszont nem hunyhattak szemet, hogy II. János Pál sírjánál hat év óta naponta tízezren álltak sorban”- mondta Tosatti.

Tosatti hangoztatta, hogy II. János Pál az egyházat is bátran irányította. Elsőként lépett fel a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben. A vatikáni bankot (IOR) érő botrány idején leváltotta Paul Marcinkus bíborost és a pénzintézetet világi szakértőre bízta.

A vatikanista úgy vélte, hogy II. János Pál szentté avatása sem fog késni. Akkorra talán ismertek lesznek azok a dokumentumok is, amelyeket a pápa végrendeletében elégetésre ítélt, személyi titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek azonban megőrzött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik