Nagyvilág

Vilmos megdolgoztatja a magyarokat

Az Angliában élő magyarokat kevésbé hozta lázba a hercegi frigy, mint a helybélieket. Többen a munkaszüneti nap ellenére is dolgoznak, tehát nekik nem jelent rendkívüli eseményt ez a jeles nap.

Sütögetés a frigy alkalmából

Watfordban, a Londontól 30 kilométerre lévő városban szokatlanul nagy volt a forgalom csütörtök délután. “Minden üzlet teli van ajándékokkal: kispárnáktól kezdve a bögrékig Vilmos és Kate képeivel. Több ismerősöm mondta, hogy barbeque partyt tartanak” – mondta a városkában élő magyar ápolónő az fn.hu-nak. Azt nem látta, hogy az utcákat feldíszítették volna az esemény tiszteletére, bár csak délelőtt járt a High Streeten. Azt is megtudtuk tőle, hogy sok angol ismerőse ment be Londonba, mert élőben láthassák az esküvőt. “Egyébként mindenki erről beszél, és mindenki attól tart, hogy elmossa az eső az esküvőt” – tette hozzá.

Kígyózó sorok a Tescóban

A Londontól mintegy 263 km-re fekvő Manchesterben már napokkal ezelőtt felkerültek az autókra a brit zászlók – hirdetve a hercegi frigyet -, amelyeket legutóbb a tavalyi dél-afrikai focivébé idején lehetett látni, amíg Anglia ki nem esett. Sőt valamennyi helyi lakosnak kipostázták, hogy emlékérmet vásárolhat 10 fontért, amely Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére készült.

Fotó: Federico Gambarini / EPA

Fotó: Federico Gambarini / EPA

“A szupermarketek tele vannak Vilmos és Kate díszítésű árukkal, a kétszersülttől kezdve a bögrékig” – mondta lapunkban Manchester egyik külvárosában élő Éva, aki egy ottani pubban dolgozik. Mivel az esküvő miatt a péntek munkaszüneti nap lett, illetve hétfő is “bank holiday”, azaz szintén munkaszüneti nap, a helyiek négy napra előre bevásároltak. “Csütörtök este olyan hosszú sorok álltak a pénztáraknál a Tescóban, hogy egyszerűen nem bírtam kivárni, fél óra után feladtam, és ott hagytam a telepakolt bevásárlókocsit” – panaszkodott. “A munkaszünet ellenére én ráadásul pénteken is dolgozom, hiszen a pubok nyitva tartanak” – jegyezte meg.

Egyelőre üres pubok

A péntek délelőtti, valamint a kora délutáni órákban a Londontól mintegy 1 órányira lévő Readingben szinte semmi sem árulkodott arról, hogy milyen nagyszabású esemény is zajlik a fővárosban. “A helyiek vagy elutaztak, vagy pedig elmentek Londonban. A readingi puboknak csak egy része van nyitva (bizonyára délutánra időzítik a nyitást), ráadásul kivetítőket sem helyeztek el” – mondta az fn.hu-nak egy Readingben dolgozó magyar, aki csupán egy-egy kocsmán látott kitéve brit zászlót. “Utcai buli nem lesz, ajándéktárgyakat viszont minden mennyiségben árulnak” – tette hozzá.

Sokaknak már elege van

“Minthogy itt vagyok a helyszíntől nem messze és a csapból is ez folyik, ráadásul mindenféle szuvenírt és ereklyét vásárolhatsz Kate és William fedőnévvel… kicsit sem érdekel a hercegi esküvő” – írta az fn.hu facebookos oldalán egy kint élő olvasónk.

Míg egy, ugyancsak Londonban dolgozó magyar azt jegyezte meg, hogy pénteken is dolgozik, viszont jól jár, hiszen dupla annyi pénzt kap. “Mindenesetre Londonban már mozdulni sem lehet!” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik