Nagyvilág

Razziák és diplomáciai affér a királyi lagzi előtt

Fokozódik az ünnepi hangulat Londonban: a rendőrök legalább annyira feszültek, mint Vilmos herceg menyasszonya.

Vilmos herceg és Kate Middleton pénteki menyegzőjét hatalmas biztonsági készültség fogja övezni a brit fővárosban, London utcáin hozzávetőlegesen 5000 rendőr lesz, ebből 110 lóháton, 35 pedig speciálisan képzett kutyák társaságában. A rendfenntartók al-Kaida terroristák, írországi szélsőségesek és anarchisták esetleges rendbontásaitól tartva robbanóanyagok és rejtett fegyverek után kutatták át előzetesen a várost – adta hírül a telegraph.co.uk brit hírportál.

A rendezvényt több millió ember követi majd nyomon, a brit hatóságok pedig semmiképpen sem szeretnék, ha megismétlődne akár a Károly herceget és Camilla hercegnőt ért tavaly decemberi atrocitás, amikor tüntetők támadtak a házaspárt szállító autóra London utcáin.

A fokozott óvatosságot jelzi továbbá, hogy a Scotland Yard egy nappal az esküvő előtt razziát tartott öt londoni lakásban – tudta meg a guardian.co.uk. Nem szokványos ingatlanokról van szó, hanem úgy nevezett squat-okról, vagyis a tulajdonosaik által elhagyott, és mások által szabadon elfoglalt lakásokról. Három “foglalt lakást” kutattak át a dél-londoni Camberwell-ben, ahol 14 személyt vettek őrizetbe, egyet Heathrow közelében, egyet pedig a főváros északkeleti részén, Hackney-ben. A Scotland Yard ugyanakkor cáfolta, hogy a razziának köze lenne a pénteki esküvőhöz, a szóvivő úgy fogalmazott: feljelentés alapján ütöttek rajta a lakóközösségekre, akiket arany ékszerek ellopásával vádoltak.

A globális figyelem által övezett lakodalom küszöbén kisebb diplomáciai afférral is szembesülniük kellett a szervezőknek – mutatott rá a CNN News. A Külügy Hivatal csütörtökön közleményt adott ki, miszerint Szíria londoni nagykövete nem kapott meghívást a rendezvényre, pedig Sami Khiyami úgy tudta, hogy hivatalos az esküvőre. A hivatal döntését az elmúlt hetekben Szíriában tapasztalt tüntetések véres leverésével indokolta, mellyel a Buckhingham Palota is egyetértett. A nagykövet sajnálattal vette tudomásul a visszautasítást, hozzátéve, hogy szakértőivel évekig a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzéséért dolgoztak.

Líbia nagykövetét szintén nem invitálták meg a két ország „normálisnak nem nevezhető” jelenlegi kapcsolatára hivatkozva, kapott viszont meghívót a jemeni konzul. Sokak meglepetésére nem küldtek meghívót Barack Obamának sem, mondván, hogy államelnökök protokolláris fogadására nem készült fel a királyi család, így az Egyesült Államokat a londoni nagykövet képviseli majd a ceremónián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik