Nagyvilág

Kadhafi föld alatti alagutakba rejti rakétáit

Líbiai kormányerők alagutakat ástak a keleti Brega olajváros körül, hogy azokba rejtsék el rakétáikat a NATO harci gépei elől.

Abdul Szálám Mohammed, a felkelők hadseregének egyik tisztje szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai ellenőrzik a várost, amely fontos olajkiviteli terminál. A Bregánál és a tőle 80 kilométerre keletebbre lévő Adzsdábíjánál februárban törtek ki heves harcok a felkelők és a kormánycsapatok között, de a két várost összekötő országút mentén folytatódó harcok állóháborúvá váltak.

Mohammed szerint a Kadhafihoz hű katonák jelenleg 3 ezren vannak Bregában, de jelenlétüket folyamatosan növelik.

Grad-rakétáikat föld alatti alagutakban helyezték el, hogy megvédjék őket a NATO légicsapásaitól – mondta a nyilatkozó, hozzáfűzve, hogy a felkelők Adzsdábíjától al-Arbinig (nagyjából félúton Bregáig) tartják ellenőrzésük alatt a területet, de a kormányerők mesterlövészei a sivatagos vidék dűnéi mögött megbújva igen aktívak.

Számos felkelő lelkes, de kevés harci tapasztalattal és könnyűfegyverzettel rendelkező fiatalember, és a Kadhafitól elpártolt hivatásos katonák azt javasolják nekik, hogy maradjanak a frontvonalak mögött.

A NATO eközben cáfolta, hogy a tripoli katonai parancsnokság hétfői bombázása a líbiai vezetőt célozta volna, valójában a válság diplomáciai megoldását szorgalmazza.

Charles Bouchard tábornok, a NATO-hadműveletek kanadai parancsnoka közölte, hogy a Tripoli közepén fekvő Báb-el-Azizíja épületkomplexum elleni támadás egy katonai parancsnokság ellen irányult. Bouchard elmondta, hogy a komplexum “egy katonai övezet, ahol különféle épületek és rezidenciák állnak … és különféle katonai parancsnokságoknak és irányító központoknak ad otthont”. A tábornok szerint Kadhafi nem volt a helyszínen. “Ezzel véget akarunk vetni az erőszaknak és a párbeszéd és diplomácia légkörét akarjuk megteremteni” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik