Nagyvilág

Százezren tüntettek az atomerőművek ellen

A tüntetéseket egy nappal a csernobili atomkatasztrófa 25. évfordulója előtt tartották.

A szervezők szerint összesen több mint százezer ember vett részt hétfőn a több németországi helyszínen tartott atomellenes tüntetéseken. Közben több ezren jelentek meg a Franciaország és Németország közti Rajna-folyón átívelő hidakon tartott demonstrációkon, a legöregebb francia atomerőmű leállítását követelve.

Az AFP francia hírügynökség becslése szerint hatezer és kilencezer volt a tüntetők száma a Rajna felett átívelő hidakon tartott tüntetéseken. A “radioaktivitás nem ismer határokat” jelszóval tartott demonstrációkon főleg a Fessenheim atomerőmű bezárást követelték Franciaországtól. A legöregebbnek számító, 1977-óta működő atomerőmű kevesebb mint két kilométerre van a német határtól, és nagyjából negyven kilométerre a svájci határtól.

Közben Németországban 12 különböző helyszínen, köztük több atomerőműnél tartottak atomenergia-ellenes tüntetéseket, amelyeken a szervezők közlése szerint összesen 144 500 tüntető vett részt. A német rendőrség nem adott ki becsléseket a résztvevők számáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik