Nagyvilág

Megbukott a tűzszünet: egyre véresebb a háború

Az ígéretek ellenére nem tartja be a tűzszünetet Kadhafi hadserege.

Közép-európai idő szerint vasárnap hajnali egy órakor Grad típusú rakéták sorozatban csapódtak be a városban, és szinte megállás nélkül ropogtak a kézifegyverek.

Egy helyi orvos közölte, hogy a szombati harcokban legalább 28-an haltak meg, és mintegy százan sebesültek meg Miszrátában. Ez azt jelenti, hogy szombaton volt a legmagasabb az egy napra eső veszteség a harcok hetekkel ezelőtti kirobbanása óta. A városban naponta átlagosan tizenegy halálos áldozatot követelnek az összecsapások.

A Kadhafihoz hű kormány külügyminiszter-helyettese korábban azt közölte, hogy a kormányt támogató erők nem visszavonultak Miszrátától, hanem felfüggesztették a lázadók ellen folytatott műveleteiket. ezzel akarják lehetővé tenni, hogy a helyi törzsek “békés megoldást” találjanak a konfliktusra. Szerinte a törzsek eltökéltek amellett, hogy negyvennyolc óra alatt megoldják a kérdést.

Bejelentése azonban aligha jelent komoly változást, mivel a környékbeli törzsek Kadhafit támogatják, és fegyvereseik nagy része valószínűleg már eddig is részt vett a miszrátai harcokban az “önkéntes” milicistákból összeállított “népi hadsereg” zászlója alatt.

Miszrátában szombat este súlyosan megsebesült egy francia újságíró, akinek nevét nem közölték. Az újságírót megműtötték, nincs életveszélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik