Nagyvilág

Hibáztak a japánok a sérült atomerőmű egyik reaktoránál

A japán hatóságok túl sokáig vártak a reaktorok túlmelegedését okozó veszélyes gőzök kiengedésével.

A megengedett szint dupláját is elérte a nyomás a március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban súlyosan megsérült fukusimai atomerőmű egyik reaktorában – állítja péntek késő este megjelent cikkében a Wall Street Journal. Saját nyomozásának eredményeire hivatkozva az amerikai gazdasági napilap azt állította, hogy a japán hatóságok túl sokáig vártak a reaktorok túlmelegedését okozó veszélyes gőzök kiengedésével, ezért alakulhatott ki túlnyomás az egyik reaktor magját védő acélborításon belül.

A komolyabb atomkatasztrófa elhárításán dolgozó munkások a szükségesnél tizenkét órával később csökkentették a nyomást a reaktorban, és engedték ki a sugárzó gőzt a levegőbe. Egy órával később a reaktorház így is felrobbant magától, és súlyosan radioaktív törmelékek kerültek ezzel az erőművön kívülre – állítja a napilap.

A létesítmény hűtési rendszere a másfél hónappal ezelőtti óriási földrengésben és az azt követő cunamiban sérült meg, azóta több robbanás rázta meg az erőművet, több reaktorban pedig tűz ütött ki.

Földalatti falat építene a sérült reaktorok köré a március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban megsérült fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (TEPCO), hogy megakadályozza a sugárfertőzött víz talajba szivárgását. A TEPCO azt tervezi, hogy tizenöt méter mélyre kell leásniuk, hogy elérjék a vízzáró réteget, amelyekre aztán a beton záróréteget felépíthetik.

A vállalat rengeteg vizet pumpált a reaktorba, és a fűtőelemek tárolására használt medencékbe azután, hogy a tízméteres hullámmal érkező cunami tönkretette a létesítmény hűtőrendszerét. Korábban már be kellett foltozni egy repedést a reaktor alján, amelyen keresztül radioaktív víz jutott a talajba. Az újabb záróréteggel azt szeretnék megakadályozni, hogy hasonló történhessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik