Nagyvilág

Elvonul Miszrátától a líbiai hadsereg

A líbiai hadsereg elvonul az ostroma alatt álló Miszrátától, és a felkelők kezén lévő város sorsát a környékbeli törzsekre bízza - jelentette be az ország külügyminiszter-helyettese.

Háled Kaim szerint ha a hadsereg nem tud megbirkózni a feladattal, annak megoldását az adott térségben élő emberekre kell hagyni. Hozzáfűzte: a tripoli kormány nem szól bele, hogy a törzsek békés úton, vagy fegyverek segítségével oldják meg a kérdést.

Miszráta a harmadik legnagyobb líbiai város, 200 kilométerre keletre fekszik Tripolitól, a város hetek óta tartó ostromában fegyveresek és civilek százai haltak meg. A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők ugyan behatoltak a város számos területére, de nem tudták teljes mértékben elfoglalni Miszrátát, ahol véres utcai harcok alakultak ki. A környékbeli törzsek Kadhafit támogatják.

Péntek este a NATO harci gépei csapást mértek a líbiai fővárostól délre lévő Zentnre és környékére, majd szombat hajnalban Tripolit vették célba.

A Jana hivatalos líbiai hírügynökség jelentése szerint az “agresszor keresztes gyarmatosító” civil célpontokat bombázott Zentenben, és támadása két ember halálát okozta. A katonai forrásokra hivatkozó jelentésből azonban nem derül ki pontosan, hogy a harci gépek milyen célpontokat támadtak a Tripolitól 150 kilométerre, a tunéziai határ közelében fekvő városban.

A Tripolit ért légitámadásról Musza Ibrahim kormányszóvivő azt mondta, hogy az a város közepén lévő Báb-el-Azizíja épületkomplexum, vagyis Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása ellen irányult, de az annak közelében lévő parkolót találta el. Hárman haltak meg a támadásban – közölte a szóvivő, hozzáfűzve, hogy rendkívül nagy erejű robbanások voltak.

A Reuters brit hírügynökség helyszíni tudósítói nem hallottak dörejeket a jelzett időpontban, azt viszont igen, hogy harci gépek repülnek át a város fölött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik