Nagyvilág

Fordítási hibáktól hemzsegnek a vatikáni iratok

Fordítási hiba csúszott a Vatikán által fiataloknak kiadott katekizmus szövegébe. Nem ez az első alkalom, amikor a több nyelvre fordított vatikáni dokumentumokat tévesen ültetik át valamely nyelvre, teljesen új szöveget alkotva.

A világ több mint hatvan nyelvén szokta elmondani ünnepi üzenetét a pápa, még a csendes-óceáni maorik nyelvén is. A Vatikán mai hivatalos nyelvével, az olasszal viszont gondok akadnak. Ez történt a YouCath fordításakor is: a húsvét előtt tizenhárom nyelven megjelent katekizmus olasz szövegében a természetes születésszabályozásból fogamzásgátlás lett. “A fordítók néha ferdítenek” – kommentálta a kötet vatikáni bemutatóján a szerkesztő-bizottságot vezető Christoph Schönborn bécsi érsek, és külön munkacsoportra bízta a francia fordításban is előforduló tévedések javítását.

Nem ez az első vatikáni félrefordítás: tavaly Peter Seewald német újságíró XVI. Benedekkel készített interjúkötetének olasz változatába is hiba csúszott. A világ világossága című könyv eredeti német szövegében, az óvszerhasználatról beszélve, az egyházfő a férfiprostituált szót használta, olaszul nő lett belőle. Rosszul fordították 2005-ben a II. János Pál koporsójában elhelyezett okiratot is.

Latinról fordították olaszra, majd innen a többi nyelvre. Az olasz fordítás azonban téves volt. Egyedül a német egyezett az eredetivel, mivel latinból fordították. Ekkor derült ki, hogy a Vatikánnak dolgozó fordítók nem tudnak latinul.
A Corriere della Sera című lap úgy látja, a kapkodás okozza a fordítási hibákat. A napilap a 2008-ban újrafordított olasz Bibliát idézte, amelyben a héber nyelv tudorai szerint hemzsegnek a hibák. Fordítási tévedés eredménye lenne az olasz Miatyánk “ne vígy minket kísértésbe” sora is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik