Nagyvilág

Hajszálon függött a first lady élete

Légiirányítói hibából túlságosan közel került egy 200 tonnás katonai szállítógéphez hétfőn a Michelle Obamát szállító repülő.

A C-17-es szállítógép a leszállópályán tartózkodott és a légiirányítók attól tartottak, hogy az nem tud időben kitérni a first lady leszálláshoz készülő gépének útjából. A Michelle Obamát szállító gép egy, az elnöki légiflottához tartozó Boeing 737-es volt. Az elnök felesége az alelnök házastársa, Jill Biden társaságában egy New York-i eseményről tartott haza Washingtonba.

A légiirányítók, miután észlelték a két gép veszélyes közelségét, felszólították a first lady gépének pilótáját, hogy egy sor “S” alakú manőverrel kerüljön ki a helyzetből, majd utasították, hogy szakítsa meg a leszállást. Egy teljesen megrakott C-17-es hajtóművei akkora turbulenciát tudnak okozni, hogy az Amerikai Légügyi Hatóság (FAA) előírásai szerint azt egy 8 kilométeres körzeten belül másik repülőgéppel tilos megközelíteni. A radar tanúsága szerint a két repülőgép közötti távolság hétfőn valamivel 5 kilométer alá csökkent.

Az elnöki feleség gépének leszállási manőverét előbb a warrentoni radarközpontból, majd az Andrews irányítótornyából ellenőrizték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik