Nagyvilág

A franciák szerint temetjük a köztársaságot

A magyarok temetik köztársaságukat címmel közölt kommentárt az új magyar alkotmány elfogadásáról honlapján a L,Express című francia politikai hetilap.

Az írás bevezetője szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett és hétfőn elfogadott új magyar alkotmány “egy tekintélyelvű állam első alapjait teszi le”.

A cikk szerzője, Florence La Bruyere beszámolt a szocialisták hétfő esti fáklyás felvonulásáról, amelyen a “köztársaság temetéséről” emlékeztek meg. Megemlítette, hogy a múlt héten tüntetések sorát rendezték Budapesten, minden hatás nélkül: az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett “ultrakonzervatív jobboldali” Fidesz képviselői és kereszténydemokrata szövetségesei hétfőn elfogadták a 2012. január 1-jén életbe lépő új alkotmányt, amelyet ellenzői “reakciósnak és antidemokratikusnak” ítélnek meg.

L’Express kiemeli, hogy a Magyar Köztársaság neve Magyarországra változik. A preambulumban a szöveg a jelenlegi államnak a második világháború előtti Magyarországgal való folytonosságát hangsúlyozza, azzal a királysággal, amelynek kormányzója a tekintélyelvű Horthy tengernagy volt.

“Vissza a Középkorba!” – mondta az egyik tiltakozáson egy tüntető a lap tudósítójának. A szöveg utal Istenre, a kereszténységre, a “nemzetalapításra”, valamint a házasságot férfi és nő közti kötelékként határozza meg és utat nyit az abortusz lehetséges betiltására – foglalja össze a lap a vitatott pontokat. “Pedig Magyarország Európa egyik legkevésbé vallásos országa” – tette hozzá a cikk szerzője.

A politikai hetilap szerint az új alaptörvényre azért van szükség, mert a miniszterelnök szerint ki kell dobni az 1989-es sztálinista csökevénynek minősített alkotmányt. Pedig ez utóbbit jelentősen átalakították a demokratikus normák szerint, s ennek alapján vették fel Magyarországot az Európai Unióba – mutat rá a szerző, akinek véleménye szerint a “húsvéti alkotmánnyal” azonban valószínűleg már nem vennék fel.

A L’Express arra is kitért, hogy az alkotmány módosítja az állami intézmények vezetőinek kinevezési módját, 9 vagy 12 éves időtartamra, és elmozdíthatatlanságukkal nagyon erősen csökkenti a következő kormányok mozgásterét. A lap idéz a bírói vezetők tiltakozó leveléből, majd azt írja: “Az egykori ellenzéki diák, Orbán Viktor részt vett a demokratikus intézmények létrehozásában 1989-90-ben. Ezeket temeti el most ő”. A szerző úgy véli, hogy “az új alkotmányt összecsapták, nem vették figyelembe sem az ellenzék, sem a civil társadalom, sem a szakértők véleményét”. Megemlíti, hogy a kormány azt állítja, bevonta a lakosságot azzal, hogy kérdőíveket küldött szét az alkotmányról, “de néhány nap múlva már közzé is tette az alkotmánytervezetét”. “Mekkora vicc! Úgy csináltak, mintha konzultáltak volna. Ez nem a nemzet, hanem egy párt alkotmánya” – idéz a lap egy másik tüntetőt.

A L’Express arra hívta fel a figyelmet, hogy a vétójoggal rendelkező Költségvetési Tanács létrehozásával – amelynek tagjai a miniszterelnökhöz közel álló személyek – Orbán fel fogja tudni oszlattatni a parlamentet, ha esetleg a 2014-es választások után ellenzékbe kerül. Ezt a rendelkezést az ellenzék “alkotmányos puccsnak” minősítette – jegyzi meg a lap.

“A miniszterelnököt, úgy tűnik, egy demokratikus berendezkedés megalkotásának szükségessége helyett sokkal inkább a hatalom elvesztésétől való félelem és az a vágy vezeti, hogy kormányváltás esetén megbénítsa a következő kormány munkáját” – fogalmaz a lap.

“A probléma, hogy az alkotmányt csak kétharmados parlamenti többséggel lehet módosítani. A jövőben pedig, a megfigyelők jelentős része szerint, nehéz lesz ilyen többséget megszerezni” – zárta írását a L’Express.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik