Nagyvilág

Tízezer tonnányi víz távozik a reaktorból

A Fukusima-1-es atomerőművet üzemeltető cég elkezdte kiszivattyúzni a létesítmény kettes reaktorának gépterméből azt a mintegy tízezer tonna vizet, amely a szökőárban hatolt be oda és erősen radioaktívvá vált.

Ez a vízmennyiség ugyanis akadályozza a kármentési munkálatokat.

A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár megrongálta a nukleáris erőmű reaktorainak hűtőrendszerét. A mentés során előbb több ezer tonna tengervizet, majd vezetékes vizet használtak fel a reaktorok hűtéséhez, hogy megakadályozzák a fűtőelemek leolvadását.

Ez a víz – becslések szerint mintegy 60 ezer tonna – elárasztotta az erőmű hat reaktora közül háromnak a géptermét, a csatornarendszerét és a föld alatti folyosókat, és közben sugárszennyezetté vált.

A sugárzás magas szintje akadályozza, hogy az emberek a létesítmény belsejében folytassák a hűtőrendszer helyreállítását.

A Tepco szóvivője kedden elmondta, hogy a kiszivattyúzott vizet egy hulladékkezelőbe fejtik át, amelynek befogadóképessége eléri a 30 ezer tonnát.

A Tepco emberei közép-európai idő szerint 3 órakor kezdték el a műveletet, amely Nisijama Hidehiko, a japán nukleáris biztonsági hivatal szóvivője szerint 26 napig tart.

A Csendes-óceán partján fekvő Fukusima-1-es atomerőmű egyike a legrégebbieknek Japánban, első reaktorát még az 1970-es években helyezték üzembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik