Nagyvilág

Példátlan tűzvész pusztít Texasban

Az oltóberendezésekkel felszerelt C-130-as katonai repülőgépek és tűzoltó helikopterek bevetése ellenére is több mint 400 hektárnyi terület égett le az utóbbi napokban Texasban.

A rövid távú időjárás-előrejelzések szerint a térségben meleg, szeles és száraz idő várható, ezért további térségek válhatnak lángok martalékává. A tűz már mintegy 110 kilométerre közelítette meg Dallas – Fort Worth külvárosait. A lángokban eddig 31 ház semmisült meg és további 600-at fenyegetnek a lángok.

Strawn várost kiürítették, a terjedő lángok már csak 10 kilométerre vannak Graham településtől. Az erdészeti szolgálat hétfő óta 10 új tűzfészekről tett bejelentést, s a tűzoltók fékező övezetek kialakításával próbálják megakadályozni a lángok továbbterjedését.

Marq Webb, az erdészet szóvivője szerint Texasban még nem volt példa ilyen méretű természeti csapásra.

A tűzoltóknak ugyanakkor sikerült megvédeniük a tűztől a Fort Davis-i McDonald Obszervatórium teleszkóp-együttesét. A mentés elősegítése érdekében a kaliforniai, a wyomingi és az észak-karolinai nemzeti gárda tűzoltó berendezésekkel felszerelt C-130-as repülőgépeket vezényelt át Texasba. Az oltásban összesen több mint 1400 ember vesz részt. Sebesültekről, halottakról egyelőre nem érkezett jelentés.

A tüzek a kormányzói hivatal szerint gyakorlatilag az állam minden megyéjében pusztítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik