Nagyvilág

Kibírhatatlan forróság a sérült atomerőműben

A Fukusima-1-es atomerőművet üzemeltető cég (Tepco) a létesítmény kettes reaktorából mintegy tízezer tonna erősen radioaktív vizet szivattyúz ki.

A művelet célja, hogy az ne akadályozza a helyreállítási munkálatokat. A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár megrongálta a nukleáris erőmű reaktorainak hűtőrendszerét, a kármentés során előbb több ezer tonna tengervizet, majd vezetékes vizet használtak fel a reaktorok hűtéséhez, hogy megakadályozzák a fűtőelemek leolvadását.

Ez a sugárszennyezett víz – becslések szerint mintegy 60 ezer tonna – elárasztotta az erőmű hat reaktora közül háromnak a géptermét, a csatornarendszerét és a föld alatti folyosókat.

Szaunához hasonló körülményeket és a többi blokkhoz képest alacsonyabb radioaktív sugárzást mért egy robot a Fukusima erőmű kettes reaktorblokkjában – adta hírül a CNN az üzemeltető kijelentésére hivatkozva. A helyszínre érkező robot vizsgálati eredményei alapján a reaktorban urakodó hőmérséklet a 41 celsius fokot is eléri, a radioaktivitás ugyanakkor mindössze 4,1 milisievert óránként, ami 10 százalékkal alacsonyabb az egyes és kettes reaktorblokkban mért értéknél.

AJÁNLOTT LINKEK:

Fukusima egy szinten Csernobillal (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik